dijous, 4 d’octubre del 2007

Revista nº 58.- Gener - Febrer - Març 2004

SUMARI

Clica l'enllaç de l'article que vols llegir.

Costumari: Cobles (IV)
Entrevista:"Vint anys de radio a Càlig", per Felip Gumbau i Morera
Història: "Cases benestants de Càlig (X)", per Mª Àngels de la Figuera
Poesia: "Odio las mentiras", per Remedios Anglés Anglés
Opinió: "Rèplica per al·lusions", per Juan Anglès Taus
Opinió: "Dites antigues aplicades als temps moderns", per Mª Àngels de la Figuera
Opinió: "Declaració de l'Agrupació local del PSPV", per Agrupació del PSPV de Càlig
Opinió: "La Tardor Cultural 2003", per Anabel Cuartero
Notícies: "Resultats a Càlig de les eleccions a Corts Generals de l’Estat espanyol 2004", per A.Q.A.
Notícies: "La festa de Reis", per A.Q.A.
Notícies: "Càlig també es va manifestar contra el terrorisme", per A.Q.A.
Notícies: "Ràdio Guaita, més de 6 hores retransmetent en directe les eleccions generals", per Ràdio Guaita
Notícies: "Concert de l'Agrupació musical Vila de Càlig al convent", per Ricard Gumbau i Morera
Notícies: "La festa de Carnestoltes a l'escola", per Ricard Gumbau i Morera
Notícies: "La rambla de Cervera va baixar a finals de març", per Ricard Gumbau i Morera
Sessions Plenàries de l'Ajuntament
Esports: "Campionat de futbol 2003-2004", per Llorenç Antolí i Gascó

COSTUMARI

COBLES (IV)

17. Al carrer Santa Bàrbara

ne faran un ball:

lo ball de la Xona,

que no s’ha vist mai.

...

18. Santa Maria! La rata ponia.

Jo l’acaçava i ella fugia.

...

19. A la finestra l’he vista

més seca que un abadejo.

Ella a mi em fa mala cara

perquè jo no la festejo.

...

20. A ta mare l’he vista

al barranc de l’Eixut,

en les cames a l’aire

ensenyant lo poput.

...

21. Jesús, Maria i Josep!

Saco negre i pedaç verd.

...

22. Carabassa me n’han dat

i jo l’he presa per meló.

Més m’estimo carabassa

que casar-me en un pastor.

...

23. Caguerà de bou

quan plou s’arremulla.

La de burro no

perquè està més dura.

ENTREVISTA

VINT ANYS DE RÀDIO A CÀLIG (I)

No manca molt perquè la ràdio a Càlig faça vint anys d'història: a finals d'aquest any 2004 farà vint anys que aquella Ràdio Jove començava a fer les primeres emissions, però serà al juny de l'any que ve quan celebrarem –si Ràdio Guaita ho vol– l'aniversari oficial, perquè va ser llavors quan Ràdio Jove va ser inaugurada. És amb motiu d'aquesta fita històrica per a la vila que vaig decidir emprendre no fa molt una recerca que em portara a conéixer i a fer saber a tothom, sobretot a l'esdevenidor, l'aventura radiofònica calijona, que no és poca.

La informació, òbviament, no l'havia de trobar en cap paper, sinó que calia traure-la de la memòria dels protagonistes. Però de protagonistes n'hi han hagut molts, mentre que de temps i d'esforç no tant; per això, davant de la incapacitat de reunir totes les veus que han sortit per antena durant tot aquest temps, he obtat per entrevistar-ne els màxims responsables, ja no pel seu paper dirigent, sinó pel fet de ser els que més bé van conéixer aquell moment. Tot i que el resultat final no es caracteritzarà per la pluralitat d'opinions, personalment me'n sentiré igualment satisfet, atés que hi haurà, com a mínim, més d'un punt de vista, ho hauré enfocat com més objectivament hauré pogut i hauré aconseguit, sobretot, deixar constància escrita d'un trosset de la història calijona.

La importància de l'experiència radiofònica calijona d'aquests vint anys ho demostra la gran quantitat d'informació que han després els entrevistats i també el fet que avui en publiquem una crònica. Evidentment, tanta història no cap en dos fulls, per la qual cosa hem decidit presentar-la per parts, a la manera d'una novel·la fulletonesca. Com que de tota la informació he fet una reconstrucció cronològica, les parts en què he dividit la crònica a voltes són arbitràries i a voltes són deliberades.

La primera part que presentem va des de les primeres passes de Ràdio Jove al moment de l'adquisició de l'emissora nova, període que comprén els anys 1984 i 1985. L'entrevistat ha sigut Joan Marzà, encara que també haguera pogut ser-ho Javier Ramos; però el fet que siga Joan no és casual, perquè ell, posteriorment, va acabar tenint més vinculació i més continuïtat a Ràdio Jove, fins al punt que l'entrevistat de la segona part no és cap altre que ell mateix. Abans de passar als antecedents de Ràdio Jove, no vull acabar aquesta introducció sense donar les gràcies a Joan per haver-me brindat més de cinc hores seguides de la nit del dissabte 21 de febrer del 2004 a la matinada del diumenge 22.

1. Ràdio Jove

1.1 Dels antecedents a l'emissora nova (1984-1985)

a) Els antecedents

Juan Bautista Marzá Cuartero va nàixer a Càlig l'any 1959. Es considera una persona sense estudis, perquè ja de ben jove, amb 15 anys, es va posar a treballar a Muebles Benicarló, on segueix treballant a dia d'avui.

Segons diu, al principi dels anys 80 el poble va viure un seguit de canvis molt importants que el van modernitzar, entre els quals hi ha el sorgiment de locals de trobada per a jóvens, com ara el Pub el Racó, més avant Pub l'Escala (avui Pub la Lluna), el Pub la Torre (al carrer de Sant Llorenç), el Winner Pub, el bar Olympia i el bar Xarop, a més del ja existent Teleclub (a la Torre). Però, sobretot, destacava en eixe moment la Disco Swing com a centre aglutinador de la moguda juvenil calijona i dels pobles del voltant.

Va ser a la discoteca on Joan, desvinculat dels passatemps del café i de les cartes, va començar l'any 1982 a treballar els caps de setmana com a DJ en companyia del seu amic Javier Ramos. L'afició per la discoteca –i per una ràdio molt en voga en aquell temps– va moure'l a adquirir dos tocadiscs; i, mentre feia la mili a Madrid, es va comprar també un mesclador mono a Sales-Kit. L'ocupació que tenia Joan a la discoteca Swing va ser prou perquè acabara avenint-se més amb Javier i perquè els dos estigueren en contacte directe amb la música més actual, com ara els èxits Fresh de Kool and The Gang, The Woman In Red d'Stevie Wonder i la música de Lionel Richy, Paul McCartney, Madonna, etc. Així, per un cantó, de la compenetració dels dos naixeria la voluntat comuna d'emprendre alguna cosa diferent, mentre que, per l'altre cantó, per causa del contacte directe amb la música de moda van anar configurant-se una discoteca particular a base de gravacions casolanes en cintes de casset. La idea, en efecte, era muntar una emissora d'FM, perquè, per a Joan, «la ràdio sempre ha sigut un mitjà de comunicació màgic», perquè era la “sortida” que els dos necessitaven i per tal d'obrir un canal de comunicació que fera conèixer el poble, «perquè hi havia gent que no sabia ni on estava Càlig». Amb tots eixos fins, per tant, l'any 1983 van aconseguir una antena fàcilment i van adquirir a base de kits un equip «que no arribava ni a mig wat; per a sentir-se de ca teua a la casa del costat, però res més».

L'esperó definitiu va ser, l'any 1984, la tramesa d'una publicació gratuïta que oferia lliuraments periòdics i col·leccionables, en la qual, comprant-ne els kits en fascicles, aconseguies un modulador d'FM per unes 10 mil o 12 mil pessetes. A l'hora de muntar-lo, però, l'aparell no funcionava; per sort, com que la Swing oferia molts contactes, coneixien un company de la Sénia que estava estudiant Telecomunicacions i els el va apanyar fent unes modificacions al circuit.

b) El naixement

Aleshores, al setembre del 1984, Joan i Javier van decidir d'instal·lar els aparells a l'habitació de solter de Joan, a cals pares, al carrer de la Raval –al mateix lloc on actualment funciona Ràdio Guaita. Així, una vegada van plantar l'antena al terrat i van emplaçar el micròfon comprat de segona mà, el mesclador mono, el radiocasset i els dos tocadiscs particulars, van engegar el modulador, que va començar a funcionar amb 3 wats –si fa no fa, uns 30 wats actuals–, amb els quals «les emissions arribaven a Benicarló i a Vinaròs. Avui, amb 30 wats no hi arribes; llavors l'atmosfera estava més neta i el dial també. Al dial trobaves Ràdio Tortosa –que ja no existeix–, Ràdio Ulldecona –que a les 8 de la tarda connectava amb Radio Cadena Española en so telefònic–, Radio Nueva –que feia quatre dies que l'havien inaugurat– i poca cosa més».

D'aquesta manera, segons Joan, «vam començar a "jugar" –perquè allò realment era jugar– a fer emissions de dos hores o tres»; l'audiència començaven a formar-la els veïns i alguns coneguts. Eixe enjogassament els va portar a posar nom al joc: Ràdio Càlig era agosarat, perquè feien servir el nom de la vila per a una empresa particular. Així, com que la seua idea era fer una ràdio desimbolta feta per jóvens i per a jóvens, van acabar anomenant-la Ràdio Jove –nom que no tenia res a veure amb les Ràdio Joventut de molts municipis de Catalunya. Tal com va sorgir el nom el van prendre de seguida, sobretot pel fet de coincidir la 'j' del nom de la ràdio amb la lletra inicial dels noms dels dos creadors.

c) La instal·lació a l'antic Jutjat de Pau

Tot i les primeres passes de Ràdio Jove, «allò no ens acabava de fer el pes, perquè arribàvem a Benicarló i a Vinaròs, però a la part de dalt del poble no arribàvem, perquè l'església ens feia de pantalla»; així, «al mes de novembre vam desmuntar la paradeta». En això, davant de la impossibilitat d'augmentar la potència de l'emissora, se'ls va ocórrer la idea de col·locar l'antena al punt més alt del poble, la Torre, per a la qual cosa calia tindre el local de l'emissora no molt lluny, per a evitar l'ús de molt de cable. Llavors, «vam anar a parlar amb l'alcalde Agustí Mercé i no hi va posar cap inconvenient». Joan i Javier van tindre sort, perquè aquell any, com que va desaparéixer la Unión Deportiva Caligense (avui Càlig C de F) i tenien la seu social a l'antic Jutjat de Pau, el local va quedar buit i els el van concedir a ells. Segons Joan, «quan ens van donar la clau i vam entrar, ens vam espantar, perquè allò estava ple de trofeus, i de fitxes i més fitxes, i de papers de quan allò era jutjat». Tan prompte van polir el local, van plantar l'antena a la Torre, van posar un tub fluorescent i van instal·lar l'emissora i els aparells personals de Joan: un mesclador, uns altaveus, un amplificador, dos tocadiscs, una platina de casset, uns auriculars i un micròfon. I «vam començar a ficar musiqueta totes les tardes», des de primeries de l'any 1985, al 95.5 de l’FM.

Tot i que «hi havien moltes coses per a ajustar», les emissions van començar a ser estables, sobretot els caps de setmana, mentres que entre setmana començaven al cap de mitja hora que Joan plegava de la fàbrica, a quarts de vuit. La seua dedicació era enorme, fins al punt que sons pares deien que això de la ràdio «era una pèrdua de temps, perquè eren moltes les hores que absorbia». Joan era el que s'encarregava de parlar i Javier portava la part tècnica. Segons diu, progressivament «anàvem adquirint material modestament, tot pel nostre compte»; moltes voltes, feien encàrrecs de discs als companys que estudiaven a Castelló. D'aquesta manera, podien atendre les peticions que començava a fer la gent. Per a rebre eixes peticions, com que encara no hi havia telèfon particular, Joan va pensar d'instal·lar una bústia a la porta de l'emissora, en la qual tots els qui volien escrivien la cançó preferida i la dedicatòria –moltes voltes en paper higiènic. «Ens demanaven cançons i havíem de fer les mil i una per a trobar-les, perquè havíem d'anar rodant cintes»; «això donava moral, però també obligació». A poc a poc, Ràdio Jove anava obrint-se pas, sobretot entre la gent jove: «als pubs els jóvens demanaven que posaren Ràdio Jove per a veure si sortia el seu nom i la seua cançó»; a més, «comprometien alguna xica o deien alguna poca-lliga». En això, un bon dia van tindre la primera col·laboració: Ana Isabel Forner Roca, que tenia vora 17 anys, s'hi va brindar i «va ser la primera locutora de Ràdio Jove: ella llegia les cartes; jo m'encarregava de buscar les cançons que demanaven». «La improvisació era continuada».

d) La inauguració

Entre emissió i emissió, va nàixer la idea de presentar Ràdio Jove de manera oficial, per a la qual cosa van pensar de convidar els representants de l'Ajuntament. El 19 de juny del 1985 va ser el dia en què es va fer el programa d'inauguració, el qual va ser conduït per Carlos Cabello, llavors corresponsal de Radio Nueva. Els convidats van ser l'alcalde, Agustí Mercé, el regidor de Cultura, José Morera, i el regidor d'Esports, José Llorens. El programa va ser enregistrat i Joan encara el conserva. Molts dels temes que s'hi van tractar van fer referència als projectes d'obres: el remodelament de la plaça del País Valencià, els intents de canviar l'aigua, l'ampliació del centre escolar o la inauguració del poliesportiu. Segons diu Joan, aquell dia, «si tot el poble haguera posat veu als seus aparells de ràdio, per tot el poble s'haguera sentit el mateix programa». «A partir d'aquell moment, els programes d'interés local van anar succeint-se un darrere de l'altre».

Quasi dos mesos més tard, a les festes d'eixe any 1985, es va celebrar la primera desfilada de carrosses. Aprofitant eixe fet, Javier Ramos va demanar «una moto prehistòrica que tenia son pare restaurada feia poc», una Gusi dels anys 30, i la va muntar amb «un equip de motorista prehistòric, un emissor de 27 i una antena»; d'eixa manera, ell per un costat i Carlos Cabello per l'altre, amb un altre emissor, anaven parlant amb tota la gent que estava mirant la desfilada i «això mateix estava sortint per antena en directe». No contents amb això, al cap de pocs dies, Ràdio Jove va retransmetre en directe la cursa de bicicletes d'aquelles festes. Carlos Cabello i José Anglés van ser els encarregats de seguir la marxa dels corredors. «Era curiós, perquè de tant en tant es perdia el senyal», sobretot a la falda de Cervera. De tota manera, i encara que «els mitjans tècnics eren justets, justets», tant a la meta com als bars la gent parava l'orella a Ràdio Jove.

e) L'emissora nova

Ràdio Jove anava fent, però necessitava més aparells tècnics i més potència; en definitiva, feia falta suport econòmic. Amb eixe objectiu, Joan va trametre una carta a l'Ajuntament al desembre del 1985. Tot i les reticències inicials, l'Ajuntament va respondre amb rapidesa amb la compra d'un emissor nou –que és el que encara hi ha a Ràdio Jove– pel valor de 300 mil pessetes; això demostra la bona consideració que es mereixia. Amb només 20 wats Ràdio Jove cobria tota la comarca: «arribàvem a La Ràpita, a Alcalà, a Tírig». De més a més, l'emissor nou va anar acompanyat per l'adquisició d'una antena nova i un magnetòfon, a banda de la taula de mescles que Joan va comprar-se a Andorra. I això no era tot: va ser fet un locutori a banda del control i l'emissora va començar a disposar de línia telefònica. D'aquesta manera, al Nadal del 1985 Ràdio Jove estrenava una emissora acabada de renovar, i ho feia d'una manera especial: emetent 24 hores seguides en directe. A partir de llavors, les paperetes de la bústia van ser substituïdes per les cues a la cabina de telèfons del Portal de la Font, i algunes altres al telèfon del Bar Arayo o a la mateixa emissora.

Tot i l'aportació que va fer l'Ajuntament, però, Ràdio Jove no tenia prou diners per a mantindre's, perquè no feia publicitat. «Compràvem música amb diners de la nostra butxaca», diu Joan. «Jo recordo més d'un dissabte a la tarde anar a Castelló, a l'Alcampo acabat d'inaugurar, i comprar un munt de música»; «tenies un àlbum de Los Hombres G per 600 pessetes, quan aquí te’n costava mil». «Jo vaig arribar a tindre allí, en aquell moment, 50 mil pessetes invertides en música» i Juan Conesa i Joaquín Marzá també hi tenien diners invertits. Per aquest motiu, Joan va pensar de fer socis, realitzar sorteigs i vendre loteria de Nadal.

Joan va pensar que podrien hi haure socis, però no de Ràdio Jove en conjunt, sinó d'un programa en concret, de manera que cada u podia col·laborar amb el que més s'identificava. Segons diu, «jo no podia cobrar uns diners a un socis per un mitjà de comunicació que no era meu; jo vaig fer uns socis d'un programa que era d'ells». Així, els socis demanaven una cançó en el seu programa «i, si no estava, tenies l'obligació d'aconseguir-la». Cada tres mesos passaven casa per casa a cobrar la quota, que era de 100 pessetes al mes. La gent hi col·laborava molt, fins al punt que n'hi havia que donava més diners del compte per a comprar discs en concret. Cada soci, per tant, disposava del seu carnet, la confecció del qual va servir per a inventar un logotip. El logotip el va idear un amic d'estudis de Castelló de Joaquín Marzá. Aprofitant l'edició dels carnets, Ràdio Jove va imprimir unes enganxines, que van ser lliurades als establiments i a la casa de la vila.

Aquí cal no oblidar-nos d'un fet important: no molt més tard d'aconseguir l'emissor nou, un diumenge a la vesprada, Joan i Javier es van ajuntar amb Fran, a la trompeta, i Fermín, al teclat, per a fer gravacions. Si a la setmana següent es van presentar a l'emissora i els feien una entrevista, al cap d'un mes es presentaven en públic a l'antic Cine Cervantes cobrant cent pessetes als qui no n’eren socis. En efecte, segons fa notar Joan, «nosaltres vam ser els primers en presentar el Duo Estilo».

Felip Gumbau i Morera

HISTÒRIA

CASES BENESTANTS DE CÀLIG (X)

La branca III correspon a la família Teruel-Aragó-Comes:

1. Joaquina Teruel Aragó, casada amb Basilio Bayarri Serret (casa benestant dels Bayarri), ambdós de Càlig. Van tenir un fill (5), que fou l’últim hereu conegut de la casa dels Aragó, tot i no portar el cognom.

2. Rosalia Comes Aragó, casada amb el metge Juan Bautista Méyer Agramunt (casa benestant dels Méyer-Bengochea), ambdós de Càlig. Van tenir tres fills, que no anomenaré perquè no porten el cognom Aragó.

3. Mariano Comes Aragó.

4. Bernardo Comes Aragó.

5. Manuel Bayarri Teruel (va nàixer a Càlig i va morir en aquesta població quan tenia 55 anys). Era fadrí i llaurador. Va signar l’acta de defunció, feta a Càlig l’11 d’octubre de 1928, Julio Marzá Ciurana, metge i jutge municipal. Les propietats que tenia les va deixar en herència a les seues nebodes de Benicarló (senyors de Beltran Aragó) que també eren fadrines i sense hereus, les quals, en morir, van repartir aquesta herència entre els seus criats, masovers i administradors.

La branca IV correspon a la família Agramunt-Aragó:

Aquest branca està indicada a la llosa de pedra que hi ha a l’entrada del cementeri de Càlig, i diu: «Memoria dedicada por Dña. Rosa Agramunt y sus 4 hijos, D. Bautista, D. Felipe, D. Pascual y Dña. Francisca Aragó, a D. Joaquín Aragó. Murió el 21 de mayo de 1841».

Dels quatre fills, el més conegut fou Mn. Felipe Aragó Agramunt, al qual se l’anomenava el Rector de la Creu, per la creu de l’orde de Montesa que portava a la sotana i a la capa. Fou padrí de bateig de José Méyer Sorni, arquitecte de Castelló de la Plana (casa benestant dels Méyer-Bengochea).

Mn. Felipe Aragó va ser l’últim capellà de l’església parroquial de Càlig que pertanyia a aquest orde. En aquest temps, era vicari perpetu d’aquesta parròquia Mn. Timoteo Martorell Sansano, nascut a Ulldecona.

La branca V correspon a la família Aragó soterrada a Càlig:

Dels únics membres d’aquesta família que tenim dades són dels Senyorets de Pastor-Centelles-Aragó. Gràcies a l’acta escrita pel rector de la parròquia, el benicarlando fra Josep Blanch [frare de l’orde Montesa i dispensat pel bisbe de Tortosa Monsenyor Josep Salinas Moreno (1790-1814)], sabem que la Josepa Centelles Aragó es va casar, l’11 de maig de 1800, amb Josep Manuel Pastor Font (casa benestant dels Senyorets de Pastor a Sant Mateu). Foren testimonis els calijons Ramon Miralles, Josep Lacruz i Josep Manyas (prevere de l’església de Sant Mateu).

Josep Manuel i Josepa van tenir cinc fills, que formaven part de la casa benestant dels Senyorets de Pastor de Càlig. Tanmateix, tan sols en tenim referència de tres:

1. Pasqual Pastor Centelles, casat amb Joaquima Aragó. Tots dos de Càlig. Van tenir un fill (4).

2. Vicenta Pastor Centelles (Càlig, 07.02.1813 / 04.08.1861), casada dues vegades:

a) Juan Ramón de la Figuera Ugarte (Alcanyís), casat a Càlig l’any 1839. Van tenir un fill que no anomenaré perquè no porta el cognom Centelles.

b) Pasqual Aragó Agramunt (Càlig). A la llosa de pedra situada a l’entrada principal del cementeri de Càlig hi ha escrites aquestes paraules: «Aquí yace Dña. Vicenta Pastor Centelles, esposa de D. Pascual Aragó, murió el dia 4 de agosto de 1861. R.Y.P.». No van tenir fills.

3. Ramon Pastor Centelles (Càlig, 18.03.1825). Fou notari de Castelló de la Plana, ciutat on va morir l’any 1879. No sabem amb qui es va casar, però va tenir una filla que no anomenaré perquè no porta el cognom Centelles.

4. Genaro Pastor Aragó (Càlig), casat amb Encarnación Huerta (Oriola). Vivien a Madrid i van tenir un fill (5).

5. Pedro Pastor Huerta (Madrid, 06.02.1838), fadrí i sense fills, va morir a Madrid l’any 1872. Com no portava el cognom Aragó, va deixar l’herència a un cosí de Càlig, Josep Ramon de la Figuera Pastor (casa benestant dels Senyorets de Pastor).

Ma. Àngels de la Figuera i Bengochea

POESIA

ODIO LAS MENTIRAS

Que lamentable es

la mentira innecesaria,

no la puedo soportar

a esa cosa tan rara.

Cuando oigo una mentira

no lo puedo evitar,

yo siento compasión

con exceso de ansiedad.

Y pienso con desencanto

para qué esa mentira:

no soluciona nada,

sólo problemas en la vida.

A veces es necesario mentir

para evitar males mayores,

pero si no es así

causa dolor y desilusiones.

Pienso yo, y es mi opinión,

evitemos la mentira,

es una cosa muy fea

y además nos perjudica.

Y hay otra cosa más

que yo he podido observar:

las mentiras que ellas dicen

se las achacan los demás.

Es una barbaridad,

mentir no es una cosa prudente,

hay personas cuando mienten

sus mentiras se las creen.

Causa decepción y da pena

hecha sin justificación,

hay quien miente por placer

y a veces por odio o rencor.

Lamentando la mentira

que muchas veces yo escuché,

la persona que miente

mucha memoria ha de tener.

Remedios Anglés Anglés

OPINIÓ

RÈPLICA PER AL·LUSIONS

En primer lloc, vull agrair que el firmant de l’escrit publicat a la revista Vila de Càlig núm. 57, Raúl Gumbau Omedes, haja reconegut el seu error després d’un retard de nou mesos.

En segon lloc, centrem-nos en els fets que han donat lloc a aquesta polèmica:

1. En plena campanya electoral va arribar a oïts meus la famosa frase: «si guanyem nosaltres, els rojos no entraran al ball». Al començament no li vaig donar massa importància perquè vaig pensar –tal i com vaig dir textualment al míting– que era de tenir poc seny haver pronunciat aquesta barbaritat. És cert que em vaig preguntar qui seria el regidor de Cultura en el cas que guanyeren les eleccions, seria tal vegada el mateix autor del comentari? Recordeu que de la meua boca no va sortir cap nom, per respecte.

2. És vostè el qui juga a ser endeví quan afirma que el seu cosí David és qui més sap del significat de la cultura de tot el poble i que ha sigut i serà el millor regidor de Cultura. Precisament vostè no va destacar en assistir a cap acte cultural dels programats per aquest regidor (estaven potser per sota del seu nivell?).

El partit que represento i jo mateix estem molt agraïts per la labor exercida pel regidor esmentat, però no hi ha res etern i vam creure que era convenient fer un canvi en la direcció, una renovació, i el temps dirà i no els endevins, si va ser encertat o no.

És vergonyós que vostè i els seus reconeguen la labor desenvolupada per aquest regidor justament al final de la seua etapa, després d’haver-lo martiritzat repetidament any rere any. És més, qui és vostè o els seus per jutjar-ne la inclusió o no a les llistes del nostre partit?

3. Com pot comprovar en cap moment poso en dubte la seua cultura, cultivada per la lectura de grans clàssics a «les bossetes de sucre». Efectivament, es governa amb homes i dones i no amb ideologies, com citava a través de l’anònim. Aplique, doncs, aquestes paraules a les que hi ha a continuació:

Mentre el Partit Socialista organitza per a tot el públic la festa de l’1 de Maig, sense que importe la raça, la política o qualsevol altra condició, vostè reconeix que, cas de manar, no ens deixaria entrar perquè som rojos.

Vostè pretenia governar amb dones i homes o mitjançant ideologies?

Disculpe’m però aquesta frase em recorda a vells temps, temps en què no es governava amb homes ni amb dones, temps en què no haguérem tingut la possibilitat de debatre aquest o qualsevol tema en un mitjà públic.

Ara bé, ja sabem, gràcies a la seua pròpia confessió, qui és l’autor de tan macabra i desencertada frase i, en aquest moment, després de llegir detingudament l’escrit, me n’adono de les seues paraules, ja que sortint de la boca d’una persona tan culta, que li dóna moltes voltes a qualsevol, es pot tornar molt perillós, imagine’s en boca d’algú amb menys cultura que vostè.

Com també és perillós presumir de cultura: «Els cànters com més buits estan, més soroll fan» (Alfons X el Savi). No sé si aquesta frase li haurà sortit en alguna bosseta de sucre.

Mire vostè, tindre cultura, i em baso en les seues paraules, consisteix a disposar de coneixements històrics, geogràfics... i un llarg etcètera, on s’inclou “l’educació, el saber estar i el respecte al proïsme”. Li ho recordo, ja que em dóna mil voltes en cultura, i fixe’s bé en el que he posat entre cometes. Creu vostè que la seua frase compleix els requisits? Analitze-la!

A més, quin respecte es pot mostrar en dubtar de la senyoria d’una persona? Aquí estan les seues paraules: «el “senyor” Taus». Recapacite!

Per a acabar, reconec que demanar perdó quan un s’equivoca és una causa noble, però sincerament no crec en les seues paraules, no crec en el seu penediment. Vostè va dir el que va dir sabent perfectament el que estava dient, li va sortir del cor, sense més.

Em pregunto, sent vostè tan jove, per què aqueixa ràbia continguda cap als

rojos després de tants anys?

Hauria de conèixer millor la història i aleshores s’adonaria que els qui vostè, en to despectiu, denomina “rojos” van ser els defensors de la legalitat institucional atorgada pel poble mitjançant sufragi universal (quan uns altres es van encarregar d’arrabassar). Creu vostè que la defensa de la legalitat és causa de maldat? Recapacite, si la seua cultura li ho permet, i medite sobre la frase següent: «La cultura ajuda a un poble a lluitar amb les paraules ans que amb les armes» (Gugliermo Ferrero).

Els quatre genets de l’Apocalipsi encara cavalquen en algunes ments.

Juan Anglés Taus és secretari general del PSPV-Càlig

DITES ANTIGUES APLICADES ALS TEMPS MODERNS

Com a conseqüència de l’evolució política, social i cultural del segle XXI, en el qual estem vivint, ens hem trobat en la necessitat d’adaptar-nos als nous temps i, per tant, a assimilar unes noves ideologies completament diferents a les que ens van inculcar quan érem xiquetes i joves, quan vivíem al poble i anàvem a l’escola de Càlig.

Actualment sóc professora de l’assignatura de Cultura Religiosa, que solament inclou les tres religions majoritàries (musulmana, jueva i cristiana), que són les que ara es practiquen a quasi bé totes les autonomies, com a resultat de la quantitat de gent que ha vingut emigrada de països on segueixen aquelles religions. Abans aquesta assignatura es deia, simplement, Religió, Ètica i Moral, que era també la que ensenyava a l’escola on treballo.

Aquesta forma d’intentar ensenyar les noves cultures religioses que, segons diuen, han de conviure en pau i harmonia, ha fet canviar completament la meua ideologia i també la meua mentalitat sobre la manera d’entendre la vida moderna i la d’intentar adaptar-me a ella. Aquests aspectes són força difícils de portar a terme actualment, però almenys procuraré de fer-ho de la millor manera possible perquè tothom en quede content, sense crear-me enemics ni cap mena de problemes. Espero que a moltes persones que tenen més o menys la meua edat els hi haurà passat el mateix que m’ha ocorregut a mi, o almenys una mica paregut.

Si recordem la història que ens van ensenyar quan anàvem a l’escola de Càlig, podrem saber i demostrar que aquests fets que estan passant ara també corresponen a la història universal i que s’han anat repetint, es repeteixen i es repetiran constantment al llarg de la historia de qualsevol poble, ciutat i país.

Aquest és el fet que l’historiador, filòsof i polític italià Benedetto Croce, a començament del segle XIX, ja esmentava en els diversos llibres que va escriure sobre història i que ell deia el corsi i ricorsi de tuta storia, amb això volia dir més o menys que els fets de la història, al llarg dels temps, es tornen a repetir. Va escriure La storia d’Europa nel secolo XIX (any 1932). Benedetto C., durant el 1947, fundà a Nàpols un institut d’estudis històrics i, un cop caigut el feixisme a Itàlia, fou president del Partit Liberal Italià, ministre, diputat i senador, però el 1948 es va dedicar un altre cop als seus estudis i escrits sobre historia italiana i europea, fins que va morir a Nàpols l’any 1952.

Hi ha una gran quantitat de dites que vam aprendre dels nostres avantpassats que ens parlen d’aquesta renovació i adaptació als canvis socials, culturals, històrics, etc., imposats per la vida moderna, però que per no allargar massa aquest article solament n’escriuré tres, ja que són les que fan referència al meu cas o a altres casos semblants. Aquestes tres dites són: Renovarse o morir, Rectificar es de sabios i Nunca digas de esta agua no beberé.

Aquestes dites o altres semblants les recordem quan comencem a fer-nos grans, quan de les nostres pròpies vides comencem a dir o a pensar que ens ha passat de tot, tant fa si ha sigut bo o dolent. Altres vegades, en envellir, solem reviure el passat i ens recordem dels savis consells i dels bons exemples que vam rebre dels nostres avantpassats (pares, avis, oncles, cosins, padrins, etc.), i ara veiem que tenien tota la raó del món, encara que no tinguessen gaires estudis. Però, en canvi, tenien molta més humanitat i una gran cultura popular, uns bons i sans costums, una gran fe en tots els sants del cel i, sobretot, en les festivitats dels seus patrons més arrelats (sant Llorenç, la Mare de Déu del Socors, sant Vicent Ferrer...), a més d’una bona conservació de tot el món natural i d’unes bones creences i costums familiars. Totes aquestes bones qualitats que he anomenat i que tenien els nostres avantpassats eren molt superiors a les nostres actuals, així com també en molts altres aspectes de les seues vides.

Partint d’aquestes dites, vull posar de manifest que, per una banda, ens hem de renovar i adaptar-nos als temps moderns i actuals en què ens ha tocat viure, sobretot si volem seguir formant part de la societat on estem immergits, a més de desitjar mantenir el nostre lloc de treball. Però, per l’altra banda, no hem d’oblidar tot el llegat de la cultura calijona i les sàvies experiències de totes aquelles persones que hi van viure i morir abans que nosaltres, tant fa que fossen calijones o visquessen en altres pobles que hi ha o hi havia pels voltants de Càlig.

El fet de respectar tots els costums, llengües, cultures i tradicions de les persones i dels pobles que ens envolten, incloent-hi els dels emigrants d’altres països, és el millor exemple que podem donar als actuals calijons que encara viuen actualment o que en un futur continuaran vivint a Càlig. Però penseu sempre que, ans de res, totes aquestes persones emigrades cal que respecten els nostres costums, la nostra llengua i les nostres tradicions, ja que no hem de permetre que ens imposen tot allò nou que ens porten dels seus països, i hem d’aprendre a saber seleccionar de cada poble, ciutat o país, el que més ens interessa o solament allò que ens convinga i siga per al bé de tot el poble.

No oblideu unes altres dues dites que també es diuen a Càlig i que són: Forasters vindran que de casa ens trauran i, l’altra, en castellà, que diu Donde estuvieres haz lo que vieres. Ambdues vénen a dir el mateix, i suposo que tothom sabrà el que signifiquen, per tant no necessito fer cap mena d’explicació.

El que sí que és ben cert és que si no hi ha un respecte mutu i un desig de bona relació entre totes aquestes cultures, llengües, costums i tradicions que ens envolten, no serà possible la bona convivència entre totes aquestes persones de diferents ètnies que viuen actualment a Càlig o als seus voltants. Això us ho he escrit i us ho he pogut explicar amb tota certesa perquè a mi em va passar una trista experiència sobre aquestes persones emigrades ja fa uns quants anys, però, gràcies a Déu, que m’ha donat sempre sort i ajuda en aquesta vida, me’l vaig poder traure de sobre sense dificultats ni complicacions, tanmateix encara en conservo un mal record.

Penseu que tots els esforços, estalvis, treballs i sacrificis dels nostres avantpassats quedarien anul·lats, ja que ells van aconseguir crear la identitat del nostre poble i van fer de Càlig una poble molt bonic, modern i avançat, que és el que tenim actualment, on encara es poden menjar productes naturals de la terra, viure i descansar en pau i tranquil·litat, però, sobretot, a més de tenir un clima càlid i bo, s’hi pot gaudir d’un cel clar, blau i sense contaminació.

I per acabar, vull recordar l’última dita que solen donar totes les persones a mesura que es fan grans i tenen molta experiència de la vida. Suposo que l’haureu escoltada moltes vegades, i és Del vell, el consell.

Els xiquets, els joves i les persones de mitjana edat d’avui dia no fan cas dels savis consells que solen donar les generacions que formen la tercera edat, però de tant en tant convindria escoltar-los i pensar seriosament en allò que ens diuen, ja que ho fan pel nostre bé i així ens ajuden a solucionar les mateixes o paregudes dificultats que ells van patir quan eren xiquets o joves.

Recordeu que, com ja he dit abans, els fets històrics es tornen a repetir, i el que ha passat avui la gent de més edat de Càlig i de cada poble encara se’n recorda que va passar el mateix o semblant quan ells eren xiquets. Penseu que a les futures generacions calijones que vindran també els passaran els mateixos fets que a vosaltres i, llavors, haureu d’aconsellar-los basant-vos en les vostres pròpies experiències viscudes durant la vostra llarga o curta vida. Així tornaran a repetir-se les breus però sàvies dites esmentades abans a més de moltes altres que hi ha però que no són tema d’aquest article.

Ma. Àngels de la Figuera i Bengochea

DECLARACIÓ DE L’AGRUPACIÓ LOCAL DEL PSPV

Declaració de 20 de gener de 2004, de l’Agrupació Local del Partit Socialista del País Valencià, pel que fa a la instal·lació de la planta de residus sòlids urbans (RSU) a la partida de les Basses:

En la reunió mantinguda a finals de desembre i sobre els rumors de la instal·lació de la planta de RSU a la zona indicada, l’Agrupació Local es va manifestar totalment contrària a aquesta instal·lació i va notificar al Grup Municipal del PSPV que prenguera les iniciatives necessàries per fer-hi front.

Al Ple ordinari del 12 de gener de 2004, el Grup Municipal del PSPV va presentar una moció contra aquesta instal·lació (que va fer arribar a totes les parts interessades). Aquesta moció es va aprovar al Ple per majoria, amb l’abstenció del PP.

Des d’aquí volem informar que l’Agrupació Local, juntament amb el Grup Municipal del PSPV, ens manifestem en contra de la instal·lació de la planta a la zona indicada o en qualsevol altra que perjudique, de qualsevol forma, el interessos generals del nostre municipi i també manifestem la nostra adhesió i suport a qualsevol iniciativa privada, associació, plataforma, etc. la qual tinga per finalitat l’oposició a la instal·lació de la planta, sempre que no s’hi constaten intents de desestabilització intermunicipal o altres d’índole similar.

Agrupació del PSPV - Càlig

LA TARDOR CULTURAL 2003

Quina va ser la meua sorpresa quan, el dia 14 de febrer, en rebre la revista Vila de Càlig corresponent als mesos d’octubre, novembre i desembre, durant els quals es van dur a terme tots els actes de la Tardor Cultural 2003, només es va fer esment de dos dels nombrosos actes que s’hi van realitzar. No em vull preguntar el perquè, però crec que una revista de cultura i d’informació de la nostra vila havia de fer ressò i deixar constància de tot allò que està ocorrent al nostre poble. I és per això que em permeto fer-ne un xicotet resum.

El dissabte 25 d’octubre, després d’estar tot el mes assajant al Centre de Cultura de Càlig, el Grup de Teatre de l’Home Dibuixat va fer la preestrena del seu espectacle de carrer Tradimón per alguns carrers del nostre poble. Va ser molt divertit vore com els personatges anaven recreant màscares i músiques d’arreu del món.

Durant els dies 1, 8, 14 i 15 de novembre, es va dur a terme el cicle de cinema dedicat als maquis, amb la projecció de les pel·lícules El portero, El espíritu de la colmena, Silencio roto i El corazón del bosque. El dia 16 del mateix mes es va fer l’exposició i degustació de plats de la tardor, en què es van reunir al voltant de 300 persones que van poder vore i degustar els nombrosos plats confeccionats per les mestresses de casa, amenitzats per Rafa amb el seu teclat.

El divendres 21, l’Agrupació Musical Vila de Càlig ens va oferir, com ja és habitual, un meravellós concert, on van entrar nous músics a formar part de l’Agrupació. El divendres 28, organitzat per l’AECC de Càlig, la Dra. Juana Crespo Simó, ginecòloga i directora de l’Institut Valencià d’Infertilitat, ens va impartir la conferència La fertilitat en pacients oncològics, una xarrada que va estar molt interessant i educativa.

Continuant amb el tema dels maquis, el dissabte 29, l’autor del llibre Maquis: el puño que golpeó al Franquismo, el professor d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona, Josep Sánchez Cervelló, ens va parlar del paper que van jugar els maquis al Maestrat.

Setanta-tres vam ser els qui a les nou del matí del diumenge, 30 de novembre, ens vam dirigir cap al mas d’Exaudí. Primer, vam visitar el corral de Gamon, ens vam fer una fotografia a la bassa de Prunyonosa i, baixant pel barranc, vam arribar fins a la cova del Ferrer; després, vam anar al mas d’Exaudí, on Jaime García, l’antic masover del mas ens va fer l’explicació de com es vivia allí abans i ens va ensenyar la gran carrasca i els abeuradors per als ramats; tot seguit, muntanya cap amunt vam arribar a la roca Nàsia. Allí, després de dinar i veure el cocó, vam baixar fins al corral de Miquelo. Ja eren ben bé les quatre de la tarda quan vam arribar, una mica cansats, on teníem els cotxes i ens vam dirigir per a casa. Va fer un dia molt bo i ens ho vam passar molt bé.

El Foto Club la Torre, juntament amb l’Aula Fotogràfica d’Alcanar, ens van oferir una projecció de diapositives en fosa encadenada sonoritzades, el divendres 5 de desembre.

El dissabte 6, vam voler recuperar la festa de Sant Nicolau amb l’espectacle Monstres, de la Banda del Drac, i després un berenar amb les tradicionals primes i una unça de xocolate per a tots els assistents.

El divendres 12, va ser la Coral Polifònica Benicarlanda qui ens va oferir un espectacular concert . El divendres 19, amb un repertori de cançons nadalenques, va ser el torn de la Coral Infantil Vila de Càlig.

Com a cloenda de la Tardor Cultural 2003, el Grup de Teatre Corronconco, de Càlig, ens va representar l’obra La vida en un hilo els dies 20 i 21 de desembre. A l’auditori del Centre de Cultura no s’hi cabia. Malgrat que era la primera vegada que aquest grup de teatre feia una representació tan llarga i complicada, va ser tot un èxit.

Des de la Regidoria de Cultura estem preparant la propera Primavera Cultural 2004. Voldríem animar a totes les associacions del poble perquè aporten idees, organitzen o simplement participen en els diferents actes. I convidar a tots perquè vinguen a tot allò que s’organitza.

Anabel Cuartero és regidora de Cultura

NOTÍCIES

ELS RESULTATS A CÀLIG DE LES ELECCIONS A CORTS GENERALS DE L’ESTAT ESPANYOL 2004

El diumenge, 14 de març, van tenir lloc les eleccions a Corts Generals de l’Estat espanyol, tant per al Congrés dels Diputats com per al Senat.

Les dues meses electorals en què es distribueixen els electors de Càlig es van instal·lar al Centre de Cultura.

La participació en aquestes eleccions estatals, pel que fa al Congrés, ha estat del 84,24% i els partits que més hi han reeixit són: PSOE (48,74%), PP (45,68%), ERPV (1,97%), ENTESA (1,25%) i BLOC-EV (1,25%).

A.Q.A.

ELECCIONS A CORTS GENERALS 2004

CONGRÉS DELS DIPUTATS - CÀLIG

Mesa A

Mesa B

Total

Nre. d’electors censats

666

692

1.358

Nre. de votants

560

584

1.144

Nre. de vots en blanc

6

8

14

Nre. de vots nuls

4

14

18

Nombre de vots obtinguts per cada candidatura

01

Esquerra Unida del País Valencià + I. Republicana: Entesa (ENTESA)

8

6

14

02

Partit Comunista dels Pobles d’Espanya (PCPE)

0

0

0

03

Partido Popular (PP)

235

273

508

04

Bloc Nacionalista Valencià-Esquerra Verda (BLOC-EV)

7

7

14

05

Falange Auténtica (FA)

0

1

1

06

Democracia Nacional (DN)

0

0

0

07

Partido Socialista Obrero Español (PSOE)

281

261

542

08

Falange Española de las JONS (FE de las JONS)

0

0

0

09

Partido Republicano Federal (PRF)

0

0

0

10

Movimiento Social Republicano (MSR)

0

0

0

11

Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV)

16

6

22

12

La Falange (FE)

0

0

0

13

Partido Familia y Vida (F y V)

0

0

0

14

Ciudadanos en Blanco

0

0

0

15

España 2000 (E-2000)

1

4

5

16

Partido Humanista (PH)

0

0

0

17

Partido Obrero Socialista Internacionalista (POSI)

0

0

0

18

Centro Democrático y Social (CDS)

0

2

2

19

Los Verdes-Ecopacifistas/Els Verds-Ecopacifistes (LV-E)

3

1

4

ELECCIONS A CORTS GENERALS 2004

SENAT - CÀLIG

Mesa A

Mesa B

Total

Nre. d’electors censats

666

692

1.358

Nre. de votants

560

584

1.144

Nre. de vots en blanc

7

12

19

Nre. de vots nuls

14

22

36

Nombre de vots obtinguts per cada candidat

01

Esquerra Unida del País Valencià + I. Republicana: Entesa (ENTESA)

· Montserrat Viñals Guerrero

· Francisco Porcar Rebollar

· Jesús Monleón Peiró

10

10

6

7

6

5

17

16

11

02

Comunión Tradicionalista Carlista (CTC)

· Javier Urcelay Alonso

· José Monzonís Pons

· Vicente Febrer Forés

0

0

0

0

0

0

0

0

0

03

Partit Comunista dels Pobles d’Espanya (PCPV)

· María Esther Jovaní Roda

0

0

0

04

Partido Popular (PP)

· Gabriel Elorriaga Fernández

· Carlos Daniel Murria Climent

· Juan José Ortiz Pérez

230

226

225

268

267

267

498

493

492

05

Bloc Nacionalista Valencià-Esquerra Verda (BLOC-EV)

· Miquel Torres Gascón

· Joan Manuel Ferrer Meseguer

· Rosario Tárrega Canos

11

11

11

11

8

8

22

19

19

06

Otra Democracia es Posible (OtraDem)

· Rosa María Álvarez Durán

0

1

1

07

Falange Auténtica (FA)

· Vicente Royo García

0

0

0

08

Partido Socialista Obrero Español (PSOE)

· Juan Bautista Cardona Prades

· Cristina Lozano Salvador

· Gema Torres Zaragoza

273

269

266

257

253

252

530

522

518

09

Falange Española de las JONS (FE de las JONS)

· José Antonio García-Rojo Mansilla

0

0

0

10

Partido republicano Federal (PRF)

· Luis Pedro Gil

0

0

0

11

Unión Centrista Liberal (UCL)

· David Núñez González

1

0

1

12

Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV)

· Antoni Albalat i Salanova

19

7

26

13

Partido Familia y Vida (F y V)

· Purificación García-Moncó Carra

0

0

0

14

Falange Española Independiente (FEI)

· José Cabanas González-Nicolás

0

0

0

15

Partido Carlista (PC)

· María Pilar Ganuza Portillo

· Antoni Gil Bonanad

0

0

0

0

0

0

16

España 2000 (E-2000)

· Francisca Micó Segura

· Consuelo Martín Martín

2

1

4

4

6

5

17

Partido Humanista (PH)

· María Nieves Ganado Verdú

· Luis Fidel Quintana Suárez

0

0

0

0

0

0

18

Partido Obrero Socialista Internacionalista (POSI)

· Francisca Ramírez López

0

1

1

19

Centro Democrático y Social (CDS)

· Federico-José Laliga Blasco

· Juan Baltasar Muniesa Latorre

· Gabriel Carlos Martínez

0

0

0

1

1

1

1

1

1

LA FESTA DE REIS

Al capvespre del 5 de gener, organitzada per la Comissió de Festes, va tenir lloc a Càlig la cavalcada de Reis, la qual va recórrer el trajecte que, d’ençà la instauració d’aquest costum a la població, s’ha seguit de manera habitual.

L’entrada de la cavalcada es va fer per l’avinguda de la Constitució i va continuar per la Raval, amb llançament de caramels als qui presenciaven el seguici, i, després de pronunciar unes paraules als assistents des del balcó de la casa de la vila, visitar l’asil i el convent trinitari i adorar el Jesuset a l’església parroquial, els Reis Mags, muntats a la carrossa, van fer cap a l’auditori del Centre de Cultura on van repartir els paquets amb les joguines demanades per la gent més menuda de la població.

Un cop acabat l’acte, i donant continuïtat als costums calijons, hi van haver obsequis, tant per a la canalla com per als grans, a bona part de les cases del poble, resultat de la vella tradició de deixar a balcons o finestres un cabàs amb herba i garrofes que els Reis agraeixen generosament baratant regals.

A l’endemà van ser els familiars més propers els qui van rebre la visita dels petits de la família que van anar per saber què els hi havien portat el Reis, cosa que afavoreix que el record d’aquests personatges s’allargue al mateix dia de la festivitat, dia en què a les cases s’ha anat introduint, des de fa uns anys, el costum de traure a taula el tortell de reis, un pastís que, sense que hi haja tradició que sapiem al nostre poble, ha esdevingut avui un fet normal a moltes llars calijones.

A.Q.A.

CÀLIG TAMBÉ ES VA MANIFESTAR CONTRA EL TERRORISME

El divendres, 12 de març, i darrere d’una pancarta amb el lema Per les víctimes, bona part de la població de Càlig -que segons alguns dels presents s’aproximava a les set-centes persones-, van recórrer els carrers del poble en una manifestació silenciosa de condemna a l’atemptat terrorista d’Al-Qaida, fet l’11 de març a l’estació d’Atocha, a Madrid, que va provocar prop dos-cents morts i nombrosos ferits.

Els mitjans de comunicació, tant escrits com audiovisuals, van fer un ample desplegament informatiu sobre aquest succés, cosa que va ajudar a sensibilitzar l’opinió de la gent contra l’atemptat i a solidaritzar-se amb els qui el van patir.

A.Q.A.

RÀDIO GUAITA, MÉS DE 6 HORES RETRANSMETENT EN DIRECTE LES ELECCIONS GENERALS

El dissabte 13 de març del 2004 era, a més de jornada de reflexió, dia de programació de Ràdio Guaita. Va ser en acabant de Punt de lectura i de Diversitat quan José Pomada va llançar la idea: fer un programa especial de les eleccions generals a Càlig en directe des del Centre de Cultura. Joan Marzà va donar el vistiplau tècnic i Felip Gumbau s'hi va prestar de locutor en companyia de José. El diumenge de matí van enregistrar l'anunci i van penjar dos cartells al Centre. Pensat i fet, a les tres de la vesprada van posar fil a l'agulla: una vegada transportats l'antena, l'emissora, els micròfons, l'altaveu, les platines i l'ordinador, van intal·lar-ho tot al cap del passadís, van fer proves i a les sis de la vesprada van començar un programa que no va parar fins a quarts d’una de la matinada del diumenge. Al principi, van donar informació general sobre el funcionament de les eleccions i van aportar dades de participació; abans de les vuit, van fer una entrevista a dos interventors de les meses; des que van tancar les meses, van anar donant els resultats provisionals del Congrés i del Senat a Càlig, però també a Vinaròs i a tot l'Estat, a més de fer entrevistes a la gent; al tard, van fer valoracions dels resultats i, finalment, van entrevistar els caps dels dos partits de la vila. Al capdavall, tot i l'esgotament, Ràdio Guaita va aconseguir per mitjà de Joan, José i Felip que a Càlig tornara a fer-se un programa de ràdio en directe des de fora dels estudis, cosa que no es feia des de Ràdio Jove, ara fa uns 17 anys.

Ràdio Guaita

CONCERT DE L’AGRUPACIÓ MUSICAL VILA DE CÀLIG AL CONVENT

El dia 5 de març, divendres, l’Agrupació Musical Vila de Càlig va realitzar, per primera vegada, un concert al convent trinitari de Càlig on va presentar les dues peces musicals amb què participarà al certamen provincial que tindrà lloc a Castelló de la Plana. L’església del convent es va omplir gràcies a l’assistència de setanta-cinc persones que van acompanyar les monges en aquesta audició.

Les peces musicals interpretades van ser aquestes: Dansa oriental de José Manuel Izquierdo i Trois dances (distribuïda en tres parts: Dances des bouquetieres, Masquerade i Gopak) d’Aram Khatchaturian.

El XXVII Certamen Provincial de Bandes de Música es farà a l’auditori de Castelló de la Plana el diumenge, 25 d’abril. L’Agrupació Musical Vila de Càlig participarà a la tercera secció, que engloba les agrupacions musicals amb menys de 50 músics, i haurà de superar qualitativament les agrupacions de Betxí, Xèrica, Navaixes i les Coves de Vinromà.

Aquesta serà la cita més important en què participarà la banda de música del nostre poble, des que es va formar l’any 1997.

Les monges de l’orde de la Trinitat i els assistents a aquest concert van poder gaudir en primícia de la presentació de les obres, mentre que el públic en general podrà assistir a la nova audició que es farà el dia 3 d’abril a l’auditori del Centre de Cultura on s’inclouran, entre d’altres, els dos temes que es duran al XXVII Certamen de Bandes.

Ricard Gumbau i Morera

LA FESTA DEL CARNESTOLTES A L’ESCOLA

Un any més, els alumnes del Col·legi Públic Felicinda Collell de Càlig van celebrar el dia de Carnestoltes. Ho van fer, però, el dimarts, 24 de febrer, perquè la pluja va impedir que la festa es pogués realitzar el divendres, dia 20, i la desfilada dels infants amb les disfresses es va haver de realitzar a l’auditori del Centre de Cultura i no pels carrers de la població. Amb tot, les mares, els familiars i els fotògrafs hi van ser presents i no van voler perdre detall de la desfilada protagonitzada pels infants, que anaven vestits amb disfresses ben variades. Mentre els alumnes posaven per a mostrar les disfresses, alguns mestres que també s’havien disfressat procuraven animar la jovenalla perquè cantassen cançons relacionades amb el Carnestoltes.

Al final de la tarda, com és costum, es va fer la cremada del Carnestoltes que, tot i la pluja, va ser engolit ràpidament per les flames. El foc es va endur el Carnestoltes fins que torne la Quaresma l’any que ve.

Ricard Gumbau i Morera

LA RAMBLA DE CERVERA VA BAIXAR A FINALS DE MARÇ

Poques vegades s’ha donat el cas que la pluja continuada haja fet baixar el riu Sec o rambla de Cervera amb tanta força com ho va fer el dilluns, 29 de març. L’aigua caiguda al llarg del cap de setmana, comprés entre el divendres 26 i el diumenge 28 de març, va sobrepassar un total de precipitació de 150 l/m2. Aquest fet va provocar que els barrancs, els torrents i l’aigua recollida als camps i als camins que desemboquen a la rambla, des del seu naixement a la comarca dels Ports, en baixassen plens. La rambla de Cervera va començar a baixar el dilluns al matí, quan van arribar les precipitacions màximes. El barranc de Pàndols, un dels afluents de la rambla i que duu aigua en ocasions escasses, va baixar i va arrossegar la brutícia i les deixalles que moltes persones dipositen al llit del mateix barranc de manera inconscient.

La força màxima del cabal es va assolir al voltant de les nou de la nit, quan la força de l’aigua va fer arribar el nivell a 30 centímetres al punt de sobrepassar el pont de la carretera de Vinaròs. Tot i aquest nivell elevat, l’aigua no va arribar a entrar a les instal·lacions del camp de futbol, quan a l’octubre de l’any 2000 els desperfectes van ser considerables. Tampoc es va haver de lamentar cap incident provocat per l’atreviment d’alguns conductors amb els vehicles que, tot i la força de l’aigua, volen aventurar-se a passar pel tram de la rambla que travessa la carretera de Sant Jordi.

La força de l’aigua va començar a descendir el dimarts 30, al matí, amb la sortida del sol. Així és va poder contemplar el llit de la rambla ben net d’herbes, de brancatge i, sobretot, d’escombraries amuntegades a dojo.

Ricard Gumbau i Morera

SESSIONS PLENÀRIES

SESSIÓ ORDINÀRIA del 12 de gener de 2004

1. S’aprova l’acta de la sessió anterior.

2. S’aprova la relació de factures i rebuts núm. 12/03, per un import de 86.805,01 euros.

3. S’acorda concedir les llicències d’obres següents:

A Gaspar Brau Climent, per a la construcció d’un magatzem per a arreus agrícoles a l’immoble situat al polígon 15, parcel·les 1, 67 i 68, condicionada aquesta construcció a la inscripció registral prèvia de vinculació de tota la superfície real de la parcel·la a la construcció esmentada. Exp. 77/03.

A Lucas Johan Kracht, per a la construcció d’un habitatge unifamiliar aïllat amb garatge a l’immoble situat a la parcel·la 27 del Pla Parcial la Rasa (c/ Alacant). Exp. 62/03.

4. S’aprova el compte de recaptació que correspon a l’exercici de 2003, vists els informes favorables emesos.

5. S’aprova el certificat núm. 1, que correspon a l’obra de «Restaurant per a turisme rural, 2a fase», per un import de 21.975,84 euros.

6. S’aprova el projecte tècnic d’execució final de la urbanització del Pla Parcial la Rasa, i també es concedeix la llicència municipal de parcel·lació final del Pla Parcial la Rasa.

7. S’aprova, per majoria, la moció del Grup del PSOE pel que fa a la futura ubicació de la planta de compostatge de la zona I.

8. S’acorda delegar a la Diputació de Castelló la realització de la sol·licitud de la compensació definitiva a què fa referència l’apartat 5 de la disposició addicional desena de la Llei 51/2002, de 27 de desembre, de Reforma de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, d’acord amb el que estableix l’Ordre 3.154/2003, de 12 de novembre, d’Hisenda.

Es concedeix a Abstiene Maria Fiolet l’autorització per a connectar a la xarxa general de proveïment d’aigua, per a l’immoble situat al polígon 3, parcel·la 14.

9. Diverses preguntes sobre la sala de lectura, la tardor cultural, la recollida d’escombraries i les vies públiques.

SESSIÓ ORDINÀRIA del 2 de febrer de 2004

1. S’aprova l’acta de la sessió anterior.

2. S’aprova la relació de factures i rebuts núm. 1/04, per un import de 15.149,88 euros.

3. S’acorda concedir les llicències d’obres següents:

A Olimpia Feige, per a la construcció d’un habitatge unifamiliar aïllat, a l’immoble situat a la parcel·la 29 de la urbanització la Rasa, c. Alacant, 29. Exp. 65/03.

A José Vicente Cardellat Monroig, per a la construcció d’un habitatge unifamiliar entre parets mitgeres, a l’immoble que hi ha al c. Santa Magdalena, 16. Exp. 6/04.

A Joan Monfort Español, en nom i representació de Marina Select Construcciones, SL, per a la construcció d’un habitatge unifamiliar aïllat, a l’immoble situat al polígon 16, parcel·la 129. Exp. 7/04.

A Mario Alexander Walterscheid, per a la construcció de quatre apartaments a la parcel·la B-1 de la urbanització la Rasa. Exp. 19/03.

A Mario Alexander Walterscheid, per a la construcció de quatre apartaments sobre l’edifici que hi ha a la parcel·la B-1 de la urbanització la Rasa. Exp. 2/04.

4. S’aprova, per majoria i amb els vots en contra dels regidors del Grup del PP, el pressupost municipal de 2004, que, resumit en capítols, és el que s’indica tot seguit:

DESPESES

Despeses derivades d’operacions corrents

Capítol I Despeses de personal 226.750,00 EUR

Capítol II Despeses de béns corrents i serveis 363.506,00 EUR

Capítol III Despeses financeres 16.550,00 EUR

Capítol IV Transferències corrents 42.540,00 EUR

Despeses derivades d’operacions de capital

Capítol VI Inversions reals 295.411,00 EUR

Capítol VII Transferències de capital 61.304,00 EUR

Capítol IX Passius financers 72.450,00 EUR

Les despeses sumen: 1.078.511,00 EUR

INGRESSOS

Ingressos d’operacions corrents

Capítol I Impostos directes 251.000,00 EUR

Capítol II Impostos indirectes 43.500,00 EUR

Capítol III Taxes i altres ingressos 236.229,00 EUR

Capítol IV Transferències corrents 253.400,00 EUR

Capítol V Ingressos patrimonials 300,00 EUR

Ingressos derivats d’operacions de capital

Capítol VII Transferències de capital 283.071,00 EUR

Capítol IX Passius financers 11.011,00 EUR

Els ingressos sumen: 1.078.511,00 EUR

5. S’adjudiquen les obres de «Reparació del camp de futbol» a la mercantil Construcciones Julio Paulo, SL, per un import de 77.549,33 euros, més una millora d’obra de 1.000 euros, IVA inclòs.

6. S’acorda prorrogar el contracte que hi ha per a l’aprofitament de pastures, herba i rostollades d’aquest terme municipal per igual període i idèntiques condicions.

7. S’acorda prorrogar els contractes que hi ha per a la prestació dels serveis de manteniment del cementeri, serveis de desratització, manteniment de la depuradora, recollida d’animals morts, manteniment de jardins i camp de futbol, per igual període i amb un augment del 2% de les condicions econòmiques establides per a l’any 2003.

8. S’aprova el certificat núm. 1, que correspon a l’obra d’«Condicionament de l’av. En Blai Osanz», per un import d’11.204,64 euros.

9. S’aprova, per unanimitat, la moció del Grup del PP, referida a trobar una solució al problema dels vehicles mal estacionats.

10. S’acorda derogar la taxa per la prestació del servei de conservació i manteniment de camins i vies rurals, amb efectes d’1 de gener de 2004.

11. S’aproven les mocions del Grup del PSOE, referides a que totes les dones amb fills menors de tres anys reben l’ajuda de 100 euros/mes, amb independència de llur situació laboral, i a garantir una pensió mínima de viudetat.

12. Diverses preguntes sobre l’AMPA, la tardor cultural i el PGOU.

SESSIÓ ORDINÀRIA de l'1 de març de 2004

1. S’aprova l’acta de la sessió anterior.

2. S’aprova la relació de factures i rebuts núm. 2/04, per un import de 35.463,74 euros.

3. S’acorda concedir les llicències d’obres següents:

A Manuel Jesús Corral Rubiera per a la construcció d’un magatzem i d’un habitatge unifamiliar aïllat a l’immoble que hi ha al c/ Castelló, 5 (parcel·la 7-A). Exp. 9/04.

4. S’aprova el compte general del pressupost que correspon a l’exercici de 2003, vists els informes favorables emesos.

5. S’aprova el padró de contribuents subjectes al pagament del preu públic del subministrament d’aigua potable a domicili, que correspon al quart trimestre de 2003.

6. S’aprova concertar una operació de tresoreria per un import de 60.101 euros.

7. S’acorda procedir a la devolució de la fiança dipositada per la mercantil Construcciones J. Llorens, CB, en garantia de l’execució de les obres d’«Urbanització dels accessos a la carretera de Benicarló».

8. S’acorda ratificar la sol·licitud d’ajuda econòmica a la Conselleria d’Ocupació, dins dels programes d’ocupació pública d’interès social, per a portar a cap la contractació de personal desocupat, dins dels programes PAMER i EMCORP.

9. Diverses preguntes sobre el PGOU i l’aigua.

ESPORTS

CAMPIONAT DE FUTBOL 2003/2004

14a jornada - 14 de gener de 2004

Càlig 1 - La Salzedella 3

Gol de Mundo

El Càlig CF va jugar al camp municipal de Benicarló a causa dels fets ocorreguts al partit contra la Ribera de Cabanes, en què es va agredir el porter visitant i es va rebre la sanció d’un partit de tancament del nostre camp. El partit contra la Salzedella va estar ple d’imprecisions cap al final, però sobretot abans del descans, quan els visitants van disposar de quatre ocasions per a fer gol en una sola jugada. Als deu minuts de la segona part el resultat era de 0-2. Als trenta minuts el Càlig va retallar la diferència amb l’1-2 i, quan faltava un minut per a l’acabament, el gol definitiu va deixar l’1-3 al marcador.

15a jornada - 11 de gener de 2004

Tírig 0 - Càlig 0

Aquest partit es va jugar sobre el terreny de joc de terra del camp del Tírig i els jugadors del centre del camp van tenir més feina que no els davanters. El resultat final així ho indica, perquè les ocasions de gol van ser gairebé inexistents.

16a jornada - 18 de gener de 2004

Morella 1 - Càlig 0

El Càlig CF va viatjar a la comarca dels Ports per a disputar la setzena jornada del campionat en un partit caracteritzat pel vent fort i la temperatura de tan sols 1ºC. El Morella estava situat a la tercera posició i la sort d’una ràfega de vent va condicionar la jugada de l’únic gol del partit.

17a jornada - 25 de gener de 2004

Càlig 2 - Vilanova d’Alcolea 0

Gols de Quico i Mundo

Domini del partit i bon bagatge en atac són les dues conclusions que podem extraure d’aquest partit. Els dos gols va arribar a la segona part: el primer, als quinze minuts, de Quico amb el taló, i el segon, a les acaballes del matx, de Mundo amb el cap.

30 de gener de 2004 - Partit corresponent a la 4a jornada, que s’havia ajornat per la pluja.

Càlig 0 - Peníscola 0

Aquest partit es va jugar al camp municipal de Benicarló, perquè disposava de llum artificial per tal de jugar a les 19.30 h del divendres. El joc no va ser vistós i el ritme va ser molt baix durant tot el temps reglamentat. Cap dels dos equips va tenir ocasions de gol clares per a obrir el marcador.

18a jornada - 1 de febrer de 2004

Càlig 1 - Vinarossenc 1

Gol de Carlos López

En aquesta ocasió, el Càlig CF va jugar molt malament i, tot i avançar-se en el marcador abans del descans, els vinarossencs van aconseguir empatar. A la segona part, el joc no va millorar, mentre es tenia el marcador a favor; fins i tot es va fallar un penal, llançat per Guillermo, que va aturar el porter visitant.

19a jornada - 8 de febrer de 2004

Alcalà B 0 - Càlig 1

Gol de Carlos López

La mala situació a la classificació de l’Alcalà B no presagiava un partit tan disputat. Les alternances en el joc van ser constants i Carlos López va aconseguir el 0-1 definitiu abans del temps de descans. Al final, es van sumar tres punts importants amb més dificultats de les esperades.

20a jornada - 5 de febrer de 2004

Càlig 9 - Platges de Torrenostra 1

Gols de Mundo (2), Pantoni (2), Quico (2), Sánchez, Happy i Saura.

El Càlig CF va aconseguir una golejada històrica contra l’equip torreblanquí del Platges de Torrenostra. Ja a la mitja part el resultat era de 5-0 i, a la segona, els gols van seguir caient fins un total de nou per al nostre equip i un de sol per als visitants. El nerviosisme i el desconcert van fer que l’àrbitre expulsés a tres jugadors visitants de manera rigorosa. Aquesta victòria serà recordada com una de les majors en la història del nostre club.

21a jornada - 22 de febrer de 2004

Peníscola 3 - Càlig 2

Gols de Saura i Mundo

El partit va estar molt disputat: es van poder veure un total de cinc gols i un joc amb molta intensitat. El Peníscola va jugar un poc millor que no el Càlig, però, per les ocasions creades, l’empat hagués estat el resultat més just. Un desafortunat gol del defensa calijó Manu Querol en la pròpia porteria va acabar per desnivellar el resultat a favor dels peniscolans, en aquest derbi comarcal.

22a jornada - 29 de febrer de 2004

Càlig 2 - Benassal 3

Gols de Quico i Jonathan

En una primera part molt mala per part dels dos equips, el Benassal va aconseguir avançar-se en el marcador al minut 13. Un cop iniciada la segona part, va arribar el segon gol del Benassal, que va ser molt curiós gràcies a l’ajuda del vent i de la força del xut del porter visitant. La pilota va superar per dalt a tots els jugadors calijons i també el porter, el qual no va poder fer res per impedir aquest gol difícil d’aconseguir. La derrota va ser clara i els gols de Quico i Jonathan van servir de ben poc.

23a jornada - 7 de març de 2004

La Jana 4 - Càlig 1

Gol de Quico

Aquest partit es va jugar al camp el Bovalar de Sant Jordi, perquè al camp de la Jana s’estava substituint el terreny de joc de terra per un de gespa natural. La Jana es va avançar als deu minuts i, amb el desavantatge del Càlig, els dos equips van practicar un joc prou igual. Quico va empatar als vint-i-dos minuts de la segona part. Però el Càlig CF només va poder aguantar mitja hora més amb només un canvi possible. Tan sols en deu minuts, la Jana va aconseguir tres gols més, per a establir el definitiu 4-1.

24a jornada - 21 de març de 2004

Càlig 0 - Canet lo Roig 0

Aquest partit es pot definir com a molt roí. El joc va ser molt poc vistós per part dels dos equips. Al primer temps, el Càlig CF va tenir només una ocasió, obra de Quico al minut 14, on el porter canetà va aturar la pilota de miracle. El Canet lo Roig va realitzar un parell de xuts a la porteria, però sense perill. Al final, repartiment de mal joc i d’un punt per a cada equip.

25a jornada - 28 de març de 2004

Bell-lloc 5 - Càlig 1

Gol d’Ángel Granado

El Càlig va viatjar en aquesta vint-i-cinquena jornada al camp del primer classificat: el Bell-lloc. El nostre equip va rebre un dur correctiu de cinc gols en contra. Els jugadors dirigits per Joaqui fa jornades que no guanyen fora de casa i això no és gens bo per a l’equip, perquè es baixa la moral quan es viatja fora de Càlig. Així, amb l’entrada del mes d’abril, s’espera que la propera jornada es puga recuperar el bon joc i sumar els tres punts contra el penúltim classificat, el Cinctorres.

Llorenç Antolí i Gascó

38 comentaris:

Anònim ha dit...

hi

can anyone help me
i have tried for over a week now to get a loan,i have very bad credit history mainly due to a failed marrage ,i have had all the usual ,wh loans,advantage loans ,yes loans ,get in touch and promise a [url=http://www.usainstantpayday.com]bad credit loans[/url] on paying the brokerage fee,i am reluctant due to reviews on the net and i have been stung before by a company called wentorth finance ,and never got the loan of the 50 pound fee back,
i have had an offer from flm but need a gaurantor which isnt really an option either .
i wondered if anyone had any loan companys that considered bad credit ,but loaned direct without these numerous sites with different alias but mainly did same thing pay us and we will get u loan (maybe)senario
has anyone also heard of a company called fresh loans they have they sent me details out but the may be a charge but not always ,i suspect she didnt want to tell me there was a charge

thanks
viaftriehelia

Anònim ha dit...

loved las vegas? aspire the all contributory [url=http://www.casinolasvegass.com]casino[/url] las vegas at www.casinolasvegass.com with all everywhere in and beyond 75 swell unstinting [url=http://www.casinolasvegass.com]online casino[/url] games like slots, roulette, baccarat, craps and more and vanquish verified banknotes with our $400 refractory bonus.
we be enduring unbroken sage b wealthier games then the superannuated online [url=http://www.place-a-bet.net/]casino[/url] www.place-a-bet.net!

Anònim ha dit...

Did you see [url=http://bit.ly/dk1e10]how to get a apple ipad[/url] right on Apple's home page?!?

It's here if it wont work http://bit.ly/dk1e10 just copy and past the link into your browser. I just cannot
believe it is right on Apple's home page!!!

check it out, AWESOME!!! Go to [url=http://bit.ly/dk1e10]apple.com[/url], they are really
ramping up the ipad right now! I cannot believe this [url=http://bit.ly/dk1e10]how to get a free apple ipad [/url]!

Birthday is coming early this year!!

Paula

http://www.bz9.com/ipad1/ Hope you get there in time. Only 500 to be given out to test...

Anònim ha dit...

[color=#5588aa]Hello

With the increase in popularity of facebook poker chips as a virtual currency in zynga texas holdem poker many thieves have engaged themselves, who try their best to trick unsuspecting players out of their hard earned facebook poker chips. All over the internet forums are littered with posts by innocent people who have had their chips stolen. Nothing is as sorry state as logging to Facebook or MySpace to play a few hands of poker only to find that your account is hacked and your poker chips are gone.[/color]

[url=http://www.chipshut.com][img]http://www.chipshut.com/img/facebook-poker-chips-hut.jpg[/img][/url]

[color=#5588aa]Follow these tips to keep your facebook poker chips safe:

Never give your password to a stranger: Trust is a delicate thing that takes a long time to build but only second to destroy. You may meet a stranger in poker room and you are friends with him/her. He/she will keep interacting with you days before playing her trick. So be carefull enough to protect your login credentials to yourself, else this may lead to disaster.

Be careful about what you download: Serious online gamers are looking for cheats or hacks for the games they play in order to give them an advantage on their opponents. Poker is no different and there are plenty of websites on the internet touting facebook poker cheats and hacks for those brave enough to download and install them. But many of these so called facebook poker cheats have viruses or trojan programs. The moment you install any of these your computer is at the risk of attacks by the creator of the program. He can then have access to vital information that you access from your computer. Leaving your facebook poker account at risk of been hacked. If you never downloaded any of these programs then you’re probably safe, and if you have then you should run a spyware detection program. The best move will be for get your computer formatted to avoid any loop holes.

Phishing Links: This way of hacking has been thee for quite sometime now. Scammers send legitimate and official looking emails to your inbox. When you open them you are asked to click on the link and login in order to save your account or win free facebook poker chips, but in reality you are logging into a fake site that sends your information off to the phisher who made it. Before you find it out, its too late to react and they would have already broken into your account and emptied it of any facebook poker chips that you may have.

YouTube scams: If you do a search on youtube for facebook poker cheats, zynga poker hacks, or free facebook poker chips you’ll find hundreds of videos on the topic. More than 90% of them are made by idiots hoping to convince you to send them your account information. They range from slightly clever to completely moronic.

Image Photo Having Exe Embedded In it: This one is hard to catch. This is the latest fashion that is used by scammer, you will be asked to share family photo's. When you open their photo, that will innitiate an exe in the background which will steal all your information and send to the mastermind behin it. So be careful with whom you share photos.

Hope these tips help you saving your chips.

These tips have been brought to you by [/color][url=http://www.chipshut.com]Chips Hut[/url][color=#5588aa] if you are looking to buy [/color][url=http://www.chipshut.com]facebook poker chips[/url], [color=#5588aa]you may go to our online store.

Have a nice day[/color][img]http://www.chipshut.com/img/chips-hut-smily.gif[/img]

Anònim ha dit...

Hello everybody! I do not know where to start but hope this place will be useful for me.
Hope to get any help from you if I will have any quesitons.
Thanks and good luck everyone! ;)

Anònim ha dit...

good afternoonpeople this is a great forum hope im welcome :)

Anònim ha dit...

Federal Way Chiropractors, also known as doctors of chiropractic massage therapy or chiropractic physicians, recognize and action towards patients with fitness problems of the musculoskeletal organization and treat the effects of those problems on the nervous organized whole and on loose health. Numberless chiropractic treatments deal specifically with the spine and the manipulation of the spine. Chiropractic is based on the attitude that spinal intersection misalignments hamper with the nervous way and can d‚nouement develop in lop off defences underground to malady and many varied conditions of diminished health
The chiropractic entry to healthcare focuses on the tireless’s complete health. Chiropractors supply natural, drugless, nonsurgical healthiness treatments, relying on the portion’s immanent recuperative abilities. They also approve that multitudinous factors affect condition, including vex, aliment, lie-down, circumstances, and heredity. Chiropractors tout changes in lifestyle that touch those factors. In some situations, chiropractors refer patients to or consult with other form practitioners.
Like other health practitioners, chiropractors tag along a rating routine to effect on information needed to recognize and critique patients. They perform the patient’s haleness intelligence; manners doc, neurological, and orthopedic examinations; and may pecking order laboratory tests. X rays and other diagnostic images are impressive tools because of the chiropractor’s stress on the prickle and its fitting function. Chiropractors also analyze the sedulous’s attitude and spur using a specialized technique. For patients whose healthiness problems can be traced to the musculoskeletal plan, chiropractors manually arrange the spinal column.
Some chiropractors speak additional procedures in their practices, including therapies using fieriness, fizzy water be illogical, radiation, massage, ultrasound, stimulating currents, and acupuncture . They may apply supports such as straps, tape, braces, or shoe inserts. Chiropractors often recommend to patients about haleness concepts such as nutrition, exercise, changes in lifestyle, and stress administration, but chiropractors do not constrain drugs or perform surgery.
In addition to blanket chiropractic convention, some chiropractors specialize in sports injuries, neurology, orthopedics, pediatrics, nutrition, internal disorders, or diagnostic imaging.
Multifarious chiropractors are solo or crowd practitioners who also be struck by the administrative responsibilities of operation a practice. In larger offices, chiropractors go-between these tasks to office managers and chiropractic assistants. Chiropractors in particular workout are answerable on the side of developing a patient poor, hiring employees, and keeping records.
Go environment. Chiropractors opus in clean, reasonable offices. Like other health practitioners, chiropractors are again on their feet for hunger periods. Chiropractors who brave X rays be required to take on off with precautions against the dangers of repeated risk to radiation.
chiropractic skeptic press, on ordinarily, close to 40 hours per week, although longer hours are not uncommon. Unaccompanied practitioners group their own hours but may between engagements evenings or weekends to supply patients. Like other healthcare practitioners, chiropractors in a group practice hand down sometimes be on call or upon patients of other chiropractors in the group.

http://www.federalwaychiropractic.net

Anònim ha dit...

Buy online generic medicine from [url=http://allergyrxstore.com/]online Pharma[/url] , no prior prescription and free consultation. On our medicine from [url=http://allergyrxstore.com/] Reputable Pharmac[/url] you can [url=http://allergyrxstore.com/]buy online generics[/url] Lioresal .

Anònim ha dit...

Jezeli interesuja cie dokladniejsze informacje na temat wnioskow o bron palna to zajrzyj na ta strone [url=http://studencki-kredyt.pl/pozwolenie-na-bron.html]pozwolenie na bron[/url].

[url=http://studencki-kredyt.pl/pozwolenie-na-bron.html]pozwolenie na bron gazowa[/url]

Anònim ha dit...

http://studencki-kredyt.pl/wyniki/mapa1.html
[url=http://studencki-kredyt.pl/blona-dziewicza.html]Blona dziewicza[/url]
http://studencki-kredyt.pl/zycie-studenckie.html

Anònim ha dit...

Hello everyone.

Do you enjoy watching TV shows online?

View famous TV series such as Gossip Girl, Weeds, Lost and plenty more!

[url=http://www.channelblender.com]Free Internet TV[/url]

Anònim ha dit...

Hi, as you may already noticed I am new here.
I will be glad to receive any assistance at the start.
Thanks in advance and good luck! :)

Anònim ha dit...

Phenomenal web site!

Virtually everyone needs to get insurance at one time or another, whether it is
auto insurance, life insurance, health insurance, or homeowners insurance.
These days it is more simplified than ever to find free insurance quotes from multiple
companies in order to find the foremost bargain. You can also see how to redeem
a lot of money in free gasoline when you acquire your insurance cost quotes.

[url=http://freeinsurancequoteshq.com]Free insurance quotes[/url]
http://freeinsurancequoteshq.com

[url=http://www.idea2result.com/]Appointment Setting[/url]

http://familytreesoftware.org/

Anònim ha dit...

Ciao everyone im Jessica, Is this the correct area to introduce myself[url=http://home-and-garden.webshots.com/album/352503998TRyAGb],[/url] or ought I find another area in the forum?

Anònim ha dit...

http://studencki-kredyt.pl/co.html
http://forum.go2kiev.com/forums/member.php?u=22250
http://www.emedinews.com//index.php//index.php?action=profile;u=11094
http://www.properlypromoted.com/vb/member.php?u=12411
http://www.hostforum.co.uk/member.php?u=92001
http://forum.digifan.nl/index.php?showuser=19426

http://studencki-kredyt.pl/kto.html
http://studencki-kredyt.pl/jak.html
[url=http://studencki-kredyt.pl/gdzie.html]gdzie[/url]
[url=http://studencki-kredyt.pl/tytan.html]tytan[/url]
[url=http://studencki-kredyt.pl/wanad.html]wanad[/url]
[url=http://studencki-kredyt.pl/chrom.html]chrom[/url]
http://studencki-kredyt.pl/miedz.html
[url=http://www.atomic.yoyo.pl/katar-sienny/index.html]katar sienny[/url]
[url=http://www.atomic.yoyo.pl/objawy-kataru-siennego.html]objawy kataru siennego[/url]
[url=http://www.atomic.yoyo.pl/alergeny.html]alergeny[/url]
[url=http://www.studencki-kredyt.pl/wojciech-mann.html]wojciech mann[/url]
[url=http://studencki-kredyt.pl/wyszukiwarka-fobia/fobia.html.html]fobia[/url]
http://studencki-kredyt.pl/szukaj/index.html
[url=http://studencki-kredyt.pl/kredyt-dla/kredyt-dla-singli.html]kredyt dla singli[/url]

[url=http://www.studencki-kredyt.pl/]kredyt[/url]

Anònim ha dit...

Enjoying the January sales :
http://www.offuhuge.com/media/205072/High_Chair_Nurseryvalue.com/

Anònim ha dit...

making the most of the sales ?
http://fatcatflicks.com/play.php?vid=284

Anònim ha dit...

My old one is no good any more, has anyone ever bought one of these:

http://pushchairaccessories.weebly.com/

Anònim ha dit...

[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=10&t=31]tutaj[/url]
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=13&t=36]tutaj[/url]
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=11&t=20]kliknij[/url]
[url=http://www.tucows.com]also here[/url] [url=http://download.cnet.com]similiar site[/url]
http://www.atomic.yoyo.pl/nowotwory/rak-pluc.html
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=13&t=71]pobierz emule[/url]
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=70
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=68
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=65
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=64
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=61
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=60

Anònim ha dit...

[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=10&t=10]download here[/url]
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=13&t=45]pobierz[/url]
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=11&t=17]on this site[/url]
[url=http://www.tucows.com]try here[/url] [url=http://download.cnet.com]another similiar site[/url]
http://www.atomic.yoyo.pl/nowotwory/rak-pluc.html
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=13&t=71]emule pobierz[/url]
[url=http://choroby-psychiczne.eu/osobowo%C5%9B%C4%87-neurotyczna]neurotyk[/url]
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=70
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=68
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=65
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=63
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=62
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=59
[url=http://choroby-psychiczne.eu/]choroby

Anònim ha dit...

[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=10&t=4]on this site[/url]
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=13&t=38]tutaj[/url]
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=11&t=14]on this site[/url]
[url=http://www.tucows.com]also here[/url] [url=http://download.cnet.com]this site is good too[/url]
http://www.atomic.yoyo.pl/nowotwory/rak-pluc.html
[url=http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=13&t=71]emule pobierz[/url]
[url=http://choroby-psychiczne.eu/osobowo%C5%9B%C4%87-neurotyczna]neurotyk[/url]
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=69
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=68
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=65
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=63
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=61
http://pobierz-to.com/viewtopic.php?f=16&t=60
[url=http://choroby-psychiczne.eu/]choroby

Anònim ha dit...

http://energetyka-polska.eu/przemysl-odziezowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Specjalna:Nowe_strony
http://energetyka-polska.eu/przemysl-lekki
http://energetyka-polska.eu/
http://energetyka-polska.eu/
http://energetyka-polska.eu/przemysl-wysokich-technologii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Specjalna:Nowe_strony
http://energetyka-polska.eu/produkcja-papieru
http://pl.wikipedia.org/wiki/Specjalna:Nowe_strony
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Terytorium_Orleanu&redirect=no
http://energetyka-polska.eu/przemysl-metalurgiczny
http://energetyka-polska.eu/przemysl-drzewny
http://energetyka-polska.eu/przemysl-spozywczy
http://energetyka-polska.eu/elektrownia
http://energetyka-polska.eu/rodzaje-paliw
http://energetyka-polska.eu/przemysl-w-polsce
http://energetyka-polska.eu/paliwa-alternatywne
http://energetyka-polska.eu/biomasa-w-polsce

Anònim ha dit...

Ive been offered a hand me down, but would rather get a modern one, has anyone owned one of these:

http://www.treemo.com/users/mandigress/channel/item/938032/#

Anònim ha dit...

Will there be a new Rihanna naked sex tape? That is what TMZ has been reporting this weekend, after the breakup of her 3 week old boyfriend Matt Kemp, as always with most celebrity breakups the celeb sex tape gets released a short time after, will the Rihanna naked Sex Tape actually be as good as they say? TMZ reports, yes, yes it will
naked pics of rihanna
Rihanna was born on February 20, 1988, in a county in Barbados called St. Michael. She lived the life of a normal island girl going to Combermere, a top sixth form school, similar to grammar schools in the UK. Rihanna sex tape won a beauty pageant and performed Mariah Carey's "Hero" in a school talent show. Her life changed forever when one of her friends introduced her to Evan Rodgers, a producer from New York who was in Barbados for vacation with his wife, who is a native.
rihanna naked

Anònim ha dit...

Great stuff here, definitely going to check it out later :)

Anònim ha dit...

Hi Folks!

I wanted to share with you a AMAZING site I just came across teaching [url=http://www.kravmagabootcamp.com][b]Krav Maga[/b][/url] Online If you guys have seen the Discovery Channel TV Show called Fight Quest you would have seen their chief instructor Ran Nakash there featured on their [url=http://www.kravmagabootcamp.com][b]Krav Maga[/b][/url] episode. Anyways, let me know what you think. Is training via the internet something you would do?


Best

Ken

Anònim ha dit...

Anyone need anchor text links to your site? We can get you a bunch of of backlinks. e-mail: webmaster@spreadrumers.com. Dueces!

Anònim ha dit...

hello


Just saying hello while I look through the posts I'm trying to find out how to make an e-mail list with out having to spend a wad of cash on some training course


hopefully this is just what im looking for, looks like i have a lot to read Im trying to find a way to build an e-mail list.

Anònim ha dit...

hello


just registered and put on my todo list


hopefully this is just what im looking for, looks like i have a lot to read Im trying to find a way to build an e-mail list.

Anònim ha dit...

http://phpnuke.org/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=alva9kaufman
http://www.droiddog.com/forums/member.php?u=4933
http://kadmusarts.com/forum/index.php?action=profile;u=10699
http://forums.bleachexile.com/member.php?u=85634
http://vachildcare.org/forum/index.php?action=profile;u=24238

Anònim ha dit...

Produce pointed cloak graphics in the service of virtually any gubbins rapidly with Adobe Fireworks CS5 software. Design websites, user interfaces, or precious media applications using both vector and bitmap tools. Betoken assets from Adobe Photoshop or Illustrator software and export to HTML and CSS, Adobe Moment Catalyst software, or the Adobe AIR runtime. Optimize irreversible imagery with the toil's unrivalled screen graphics software.
baselinesoft.com/software/adobe-fireworks-cs5.html

Anònim ha dit...

I'm just going to post my hello to this. My friends call me Jimmy. My likes are CPA Programs I look forward to exploring more about this website viladecalig.blogspot.com [img]http://pushbuttonmoneyreviews.com/push-button-money-review.gif[/img]

Anònim ha dit...

Hey Hey, I am a freshman. Thought I'd say howdy.

See ya! :) and Thankyou

(sorry if this is the wrong thread to put this post)

Anònim ha dit...

I love viladecalig.blogspot.com! Here I always find a lot of helpful information for myself. Thanks you for your work.
Webmaster of http://loveepicentre.com and http://movieszone.eu
Best regards

Anònim ha dit...

[url=http://onlinecasinose25.com ]online casino [/url]From all fragrance it comes thro' the trees, http://onlinecasinose25.com online casino affiliate online casino the intelligent play of the minute members which compose it: yet this

Anònim ha dit...

[url=http://isabelmarant1.skynetblogs.be/]d茅fil茅 isabel marant[/url]
[url=http://isabelmarant1.skynetblogs.be/archive/2012/05/08/isabel-marant-chaussures-en-ligne.html]claudie pierlot[/url]
[url=http://isabelmarant01.webnode.fr]isabel marant shoes[/url]
http://isabellemarrant.yolasite.com/boots-isabel-marant.php
http://isabellemarrant.webs.com/
http://isabelmarant1.skynetblogs.be/archive/2012/05/08/l-attraction-principale-de-l-isabel-marant.html

Anònim ha dit...

qO3F9m michael kors outlet xS2Y0t
oX2T4b longchamp dH6E5e
oP7W9k isabel marant sneakers dQ6M0p
yR5S7i isabel marant uY7P5z
hU4D8l isabel marant vX9I7e
rM8P0i isabel marant oK3X1y

Anònim ha dit...

gY7W6f [url=http://sneakerskimn.webnode.es]isabel marant shop online[/url] qH6Z0q
eJ4F1i [url=http://christianoutlet.webgarden.com]christian louboutin outlet[/url] oQ7X4a
vN2J8v [url=http://www.francesaclongchampsoldes.com]sac longchamp solde[/url] xZ3I1k
gV7U6q [url=http://cheapghds.webspawner.com]ghd hair straighteners[/url] qO5U1i
lW0E0r [url=http://www.christianlouboutinheelsforus.com]christian louboutin heels[/url] sE4T7o