divendres, 29 de juny del 2007

GASTRONOMIA

TEXT: Aureli Querol i Anglès, Càlig, octubre 1998

La principal característica de la gastronomia calijona és el seu lligam amb les festes de caire tradicional que combina els dolços amb aquells productes derivats de la terra. Així trobem: el rotllo de Sant Blai, les primetes de Sant Antoni, les farinoses i les mones de Pasqua, la prima de Santa Caterina i de Sant Nicolau i el massapà i el torró de fira el Socors, als quals cal afegir els pastissets amb ànima de carabassa o de moniato i les famoses magdalenes de Càlig. Amb tot, i més modernament, els forns i pastisseries que hi ha al poble s'han especialitzat en un bon grapat de dolços que fan de la pastisseria calijona un centre d'encontre de tota la comarca del Maestrat.

A banda d'aquestes llepolies, ans d'elaboració casolana, també hi podem trobar plats típics i comuns, sovint, amb la resta de la comarca, com ara: olla barrejada, guixassos, brou de rata, sopes escaldades, arròs amb pilotes, faves ofegades, suquet de caragols, sofregits i una extensa varietat de cuina la base de la qual són els llegums.

La caça, sobretot de conills, llebres i aus (tords, merles, gafarrons, pinsans, caderneres, ...) també forma part inseparable de la gastronomia calijona, amb els quals es cuinen plats exquisits acompanyats amb allioli, amb una picadeta d'all i julivert o amb sofregit de tomata i ceba.

El vi del Maestrat i les seues varietats, els xarops i licors de fruites (de mangranes i codonys, principalment) són les begudes que no hi mancaven a la bona taula o com a acompanyants del refrigeri, tot i que avui es troben en un greu oblit a causa dels canvis de costums d'alimentació que ha patit la població.

D'altra banda també trobem bona cosa de productes que normalment es mengen entre hores, com: pa amb tomata i cansalada, cocs (de tomata i pimentó, de moniato, ràpid o benicarlando....), coques (de sal i oli, seques, de viatge....), rotllos d'aiguardent i de rnatafaluga, braços de gitano, crespells i carquinyols.

Amb tot la cuina calijona ofereix per ella mateixa una amplia possibilitat de rnenges arrelades al seu propi entorn.