divendres, 13 de juliol del 2007

INAUGURACIÓ DEL CARRER DE L'ALCALDE AGUSTÍ MERCÈ

Josefa Mercé Borrás, filla d'Agustí Mercè Castellano, va ser l'encarregada de fer córrer la banderola que amagava el nom del carrer dedicat al seu pare. Tot seguit, Nicolás Mínguez Muñoz, marit de Josefa Mercé, va pronunciar aquestes paraules:

Parlament de Nicolás Mínguez

"Bona tarda a tots!
Senyor alcalde, senyors regidors, ciutadans i amics de Càlig.
Es hoy día 15, un día muy especial para mi familia. Y es especial porque vamos a ver reflejada en esta cerámica el nombre de Agustí, el alcalde.
Todos los que por suerte hemos estado junto a él sabemos que, entre sus anécdotas y recuerdos, era una persona volcada para su pueblo y para su gente y, por eso, era querido por una mayoría. Hoy seguro que él hubiera leído su discurso con alguna que otra broma, como era de costumbre en él, pero al mismo tiempo estaría muy orgulloso de poder decir que, en su pueblo, los ciudadanos le habían puesto su nombre a una calle.
Pues, bueno, ya que Agustí esto no lo puede hacer, su familia y yo en su nombre os damos a todos las gracias y deciros que no os podéis imaginar la alegría que habéis dado a toda nuestra familia con este gesto.
Agustí, en esta vida, que tú has tenido más penas que glorias, y con la honradez que siempre has vivido, aunque haya alguien que diga lo contrario, quiero decirte que tu pueblo, orgulloso de ti y de tu persona te dan este precioso regalo: el carrer de l'Alcalde Agustí Mercè.
Enhorabona, Agustí."

Una vegada acabat el parlament hi va haver l'esclat aeri d'una traca al mateix carrer. A continuació, mossèn Salvador Portolès va beneir el carrer i l'edifici del Centre de Cultura. L'alcalde Manuel Anglès, per a finalitzar aquesta part de l'acte, va invitar els assistents a entrar al nou edifici cultural per inaugurar-lo de manera oficial amb el descobriment d'una placa commemorativa.

A.Q.A.


Biografia breu d'Agustí Mercè i Castellano

· Agustí Mercè va nàixer a Càlig l'1 d'octubre de 1926, fill d'Agustí Mercè Marzà i de Felicinda Castellano Cuartero, ambdós d'ideologia republicana.
· Va passar part de la infantesa a Barcelona i a Tortosa.
· L'any 1939 va treballar de llaurador a Peníscola, a la finca coneguda com el Barranc de Moles.
· El 1947 va fer el servei militar amb el grau de caporal segon d'Instrucció. Es va llicenciar l'any 1949.
· El 7 de novembre de 1952 es va casar amb Josefa Borrás Sales (1930-1973). D'aquest matrimoni va nàixer la seua filla, Josefa Mercé Borrás (1957) casada amb Nicolás Mínguez Muñoz.
· Més endavant va treballar a França, a la verema. Després s'hi va dedicar a la venda ambulant i va obrir una botiga de queviures a Càlig. La botiga la duia la seua esposa.
· L'any 1977 es va afiliar al Partit Socialista del País Valencià-PSOE.
· Durant les primeres eleccions democràtiques realitzades l'any 1979, va ser elegit alcalde de Càlig (1979-1983), i va ser reelegit novament alcalde de la població en dues legislatures més (1983-1987 i 1987-1991).
· Va morir el 19 de desembre de 1998.
· El 29 d'agost del 2000, al Museu de l'Aigua, de Peníscola, s'exposen, de manera permanent, 12 maquetes de vaixells realitzades per Agustí Mercè.