dijous, 5 de juliol del 2007

REPLEGA DE DADES QUE FAN REFERENCIA A LA TORRE DE CÀLIG


1314.- Gravat de la Torre realitzat pel notari que acompanyava el bisbe de Tortosa, monsenyor Francesc de Pabolac, durant la visita pastoral feta a la població.

1565.- Martí de Viciana diu de la Torre que «...aunque los modernos en ella han labrado por no ser acabada no se puede más alabar de que su principio fue muy bueno y de tiempo muy antiguo.».

1599.- Del notari Joan Prunyonosa, extraiem un paràgraf d'un document notarial sobre capítols matrimonials on paria, malgrat que no ho indique, del carrer del Delme, que avui té el nom de carrer de Sant Llorenç: « ... de una casa franca e quitia q lo dit pere ferrer te e posseheix en dita vila de Calig en lo carrer per lo qual se devalla de la torre al portal nomenat de Ulldecona segons que affronta de hun costat ab casa den Berthomeu angles ... ».

1625.- Es col.loca l'escut de Càlig treballat a la pedra i situat dalt de la finestra principal que dóna al carrer Major.

1649.- El dia 5 de novembre, després d'haver-se apoderat els francesas de la població, la vila va pagar cent reials de vuit « ... al Musur Cassan, Capitá y Gobernador de la Torre de la present vila de Calig, posat per lo Regiment de Fransa ... ». En paraules de Ramón O'Callaghan, escrites l'any 1888, la vila de Càlig « ... debió hacer una resistencia muyformal, como lo prueba el haber entrado á saco el enemigo, y puesto un Gobernador en la antigua torre que hay en dicha poblacion. ».

1786.- Probablement es van fer a la Torre algunes reformes, ja que davall de la finestra principal, situada al primer pis, apareix gravada a la pedra aquesta inscripció: «Ano 1786».

1849.- Pascual Madoz, a l'article que fa referencia a Càlig, diu que el poble té: « ... una casa consistorial de ant. fáb. y de algun mérito, conocida vulgarnente por la Torre, la cual es en su mayor parte de piedra canteria, y se distribuye en 2 pisos, formando cada uno de ellos una sala, bastante capaz la primera, en la que celebra el ayunt. sus sesiones ... ».

1873.- B. Mundina deixa escrit que: «La casa consistorial es antigua, pero de mérito; es toda de piedra sillar tiene dos pisos y en la parte baja se halla la cárcel que es mala y húmeda: los habitantes llaman a este edificio la Torre.»

1902.- E. Miralles escriu aquestes línies: «La casa del ayuntamiento es bastante capaz Y de mucha solidez; es conocida por la Torre... En el piso bajo está la cárcel pública, estrecha y húmeda, carece de ventilación y con poca luz. ».

1911.- L'Enciclopedia universal ilustrada europeo-americana, a l'entrada que fa del mot Càlig, diu que: «Son dignas de mención entre sus edificios la Casa Consistorial, llamada vulgarmente la Torre, y la iglesia parroquial..».

1913.- 1. C. Sarthou Carreres deixa escrites aquestes paraules: «La casa del Ayuntamiento, denominada "La Torre", es bastante capaz y de sólida edificación, con piedras sillares, constando de dos pisos.».
2. S'instal.la el rellotge a la Torre, fabricat Per Talleres Cronos, de Roquetes. A la porta d'entrada a la cambra on hi ha el mecanisme del rellotge es troba col.locada una plaqueta metàl.lica amb aquestes paraules: «Sistema
Redondo-Cuenca. Reloj núm. 6 para Villa de Calig. Año 1913».

1918.- En una de les parets de la cambra del rellotge, hi ha escrites a llapis aquestes paraules: « 1. 11 Dia de Abril de 1918 ( ... 1960) que da Cuerda Clemente Borras. Ultimo dia que da Cuerda 9 de Abril de 1961 Clemente Borras».

1979.- Es constitueix el Centre Cultural la Torre, el qual té com a seu social l'edifici de la Torre, segons es desprén de l'acta fundacional de la nova associació, ja que els membres de la Comissió Gestora « ... siendo las 22.00 horas del día 22 de marzo de 1979, se reunen en el local del Tele-club, sito en la calle Facundo Comes n.º 2, los abajofirmantes ... ». El primer president d'aquesta nova associació cultural és J. Vicent Bueno Cuartero.

1991.- Els dos partits polítics participants a les eleccions municipals, el Partit Socialista del País Valencià-PSOE i el Partit Popular, inclouen en els seus respectius programes electorals la restauració i la rehabilitació de l'edifici.

1997.- Es constitueix, al mes de desembre, la Plataforma d'Entitats per la Restauració de la Torre (PERT), que té com a objectiu principal la restauració i la rehabilitació d'aquest edifici singular. A.Q.A