divendres, 13 de juliol del 2007

EL 15 DE JULIOL DE 2000 ES POSA UNA FITA AL CAMÍ DE LA CULTURA CALIJONA

A la tarda, a les 19.45 h -segons indicava el programa d'actes que s'havia confeccionat per a la inauguració del Centre de Cultura de Càlig-, van sortir de la casa de la vila les autoritats del poble i els convidats (entre els quals hi havia, entre d'altres, Luis Tena, alcalde de Sant Jordi i diputat autonòmic, Francisco Moliner, diputat autonòmic, i els alcaldes de Canet lo Roig, la Jana i Traiguera), acompanyats de l'Agrupació Musical Vila de Càlig. Després que el seguici va recórrer la Raval, les persones que el formaven es va endinsar, per xafar uns pocs metres, a l'avinguda de la Constitució, fins a l'entrada del carrer nou dedicat a qui va ser alcalde de Càlig durant dotze anys (1979-1991), Agustí Mercè i Castellano. Aquí el seguiment de gent es va aturar per donar començament al primer acte d'inauguració programat: fer córrer la banderola que inaugurava de manera oficial el carrer de l'Alcalde Agustí Mercè.

Tot seguit, els assistents a la magna inauguració de la casa Centre de Cultura de Càlig, es van traslladar a l'interior de l'edifici per continuar la celebració inaugural.

L'alcalde Manuel Anglès va encetar l'acte fent córrer la banderola que descobria l'escrit que inaugurava l'edifici del Centre de Cultura.
Després, els assistents es va dirigir cap a la sala d'actes (l'auditori) situada a la planta baixa. Aquí, plena de gom a gom de gent, es va destapar el mural que havia elaborat l'associació la Taronja Mecànica. Aquest mural vol ser un homenatge a aquelles persones que l'any 1931 van fer amb il·lusió aquest centre de la cultura calijona -anomenat, llavors, Centre Republicà.
Seguint amb l'acte inaugural es van fer diversos parlaments que van anar a càrrec de Federico Valls Cerdá, conegut aquarel·lista i elaborador d'obres d'artístiques nascut a Càlig, i de Manuel Anglès Anglès, alcalde de la vila.

L'acte es va tancar amb la interpretació de diverses peces musicals per part de l'Agrupació Musical Vila de Càlig i un refrigeri obert a tots els assistents. A la nit, i fins ben avançada la matinada, també hi va haver ball de revetlla a l'auditori a càrrec de l'orquestra .............

Després de passats 69 anys, aquell Centre Republicà ha esdevingut un centre nou per al desenvolupament de la cultura calijona, seguint, si fa no fa, unes passes semblants a aquelles que durant dècades ha anat desplegant aquest centre d'utilitat pública: ensenyament, exposicions, cinema, teatre, sales per a associacions i entitats...
Càlig amb aquest acte d'inauguració ha complit, gràcies a l'esforç i a la il·lusió posada i mantinguda per moltes persones, amb un dels grans projectes culturals que, des de fa ja bastant de temps, tenia plantejats: la recuperació de l'antic Centre Republicà per posar-lo a l'abast de la cultura que es fa a Càlig.

Avui, amb el nom de Centre de Cultura, aquest edifici cultural multifuncional acull diverses sales: unes dedicades a aules de formació, unes altres destinades a les activitats d'associacions culturals, d'entitats esportives i de grups polítics i, finalment, sales de més cabuda per a la realització d'espectacles, que serviran per realitzar des de projeccions de pel·lícules fins al desplegament de conferències, o bé per posar en escena obres de teatre, programar concerts... i moltes altres activitats. És a dir, tot un complex cultural ampli on es poden dur a cap una bona part de les manifestacions de caire cultural i social que es programen a la vila.

A.Q.A.