divendres, 29 de juny del 2007

FESTES TRADICIONALS I POPULARS

TEXT: Aureli Querol i Anglès, Càlig, octubre 1998

Dues fites senyeres marquen les festes pròpies de la població: el 10 d'agost, diada de Sant Llorenç i el 6 de setembre, festa i fira del Socors.
Les festes patronals, dedicades a Sant Llorenç, que habitualment es despleguen al llarg de tota una setmana, en són plenes d'activitats lúdiques, esportives i culturals.
D'entre els actes més destacables cal esmentar: el Pregó, la Proclamació de les Reines i Dames d'Honor, les carrosses, els balls de revetlla, el ball de la Dansa i els bous de carrer. Alguns d'aquests espectacles són d'implantació recent, d'altres, en canvi, es troben fortament arrelats en la tradició popular.

La diada de la Mare de Déu, la festa se celebra a l'ermita, tot i que darrerament hi ha un cert interés veïnal per allargar-la, ja que la vespra s'organitzen, en uns quants carrers de la població, balls de revetlla i sopars de germanor entre els veïns al bell mig del carrer.

Amb tot, el dia de fira, el Socors n'és ple de calijons i de gent vinguda de fora vila que aprofiten la festa per passar una bona diada comprant bijuteria, requincalla i joguines a les diverses paradetes que s'hi instal.len i participant del dinar de germanor que ofereix en aquest dia l'Ajuntament.

A banda d'aquests, que hem esmentat suara, hi ha també la celebració d'altres dies festers, però que coincideixen amb els que es desenrotllen a la resta del nostre país. Tot i això algunes festivitats, ans de gran tradició, han perdut bona part del seu caire i encís popular, altres, tal volta més genuïnes, s'han perdut o estan a punt de desaparèixer, com son ara: les fogueres de Sant Joan, la festa de Sant Antoni, la lloa a Sant Vicent,... etc.

3 comentaris:

administrador ha dit...

M'agradaven relativament les festes de Càlig,però m'agradaran ara?

administrador ha dit...

A mi també

Anònim ha dit...

personalment les festes de calig magraden molt i no cambiaria res d'elles.