dimarts, 3 de juliol del 2007

INTRODUCCIÓ AL CERTAMEN LITERARI "FENT GEGANTS"

L'Associació Cultural Crema Catalana, dins dels actes de les I Jornades Culturals a la Vila de Càlig, va organitzar el I Certamen Literari que, en aquesta ocasió i de forma excepcional, es va basar en un tema prou concret: donar vida a dos personatges -a dos gegants- que tingueren alguna relació amb el nostre poble.
Amb aquesta idea es va pretendre arribar a la creació de dos gegants plenament identificats amb la manera ser dels calijons o, almenys, que tingueren els trets que la imaginació popular els vulgués fer sobresortir o afegir. Això faria que els nostres futurs gegants ja nasqueren amb una historia, amb un passat que la gent coneixeria i, per tant, els faria molt més nostres, molt més de Càlig.
Una vegada establits els objectius que l'Associació Cultural Crema Catalana volia aconseguir, es va fer la publicitat del certamen. El termini que es va posar per a les persones que hi vulguessen participar va ser únicament d'un mes, cosa per la qual no hi va haver, tal vegada, les aportacions que, en un principi, s'esperaven. Això no obstant, els contes que es van presentar al certamen tenien els elements adequats als objectius establits, i la decisió per atorgar el primer premi va resultar una mica difícil.
El dia 19 d'abril d'aquest any, i dins dels actes de la Festa de Sant Vicent, es va fer, a la plaça Nova, l'atorgament dels premis als guanyadors. Els premiats i l'obra van ser aquests:

Primer premi: Història distreta de Nelo i Vicenteta, de Manuel Anglès i Anglès.

Premi infantil: L'amistat entre gegants i infants, de Noèlia Querol i Reverté.

Ara, a partir d'aquests personatges i de la narració que podem assaborir a través de la lectura del conte que ha resultat guanyador, que dóna als protagonistas que hi apareixen uns trets característics i plenament identificats amb el tarannà de la història del nostre poble, comença el treball de la confecció pròpia i física d'aquests, alhora que, una volta fets realitat, també s'obrin les portes per poder organitzar jornades geganteres al nostre poble, amb la participació d'altres gegants i nans de llocs pròxims i llunyants. Aquest darrer projecte és una activitat d'agermanament amb uns altres pobles, que l'esperem propera, per a poder ampliar la xarxa cultural que, de mica en mica però sense deturament, s'escampa a Càlig.

1 comentari:

gegants i cabets ontinyent ha dit...

ja ha passat vora un any i voldríem saber si ja teniu els gegants.
Resulta que en la nostra plana web www.gegantsicabetsontinyent.org hem publicat una secció de figures del País Valencià on hem inclòs una foto dels cabuts de Càlig.
Si teniu ja els gegants, podríeu enviar-me alguna foto?